Slik er Rolexen kongen har båret trofast gjennom tiår

REX ROLEX: Kong Haralds Rolex fotografert utenfor kommunehuset på Birkeland. FOTO: Geir Willy Haugen / Birkenesavisa

Majesteten er tro mot sitt faste armbåndsur.

– Vår oppmerksomhet gikk – naturligvis – rett til kongens håndledd, hvor vi raskt så en godt brukt Rolex GMT-Master. Riktignok var bezelen nærmest ugjenkjennelig, og jeg tipper de seneste dagenes regatta også hadde lagt igjen sine spor, sier Lars Kehrel til nisjenettstedet Tidssonen.

Historien om Kong Haralds armbåndsur fikk i 2018 internasjonal oppmerksomhet, ikke minst på grunn av tyske Kehrel som delte et bilde av armbåndsuret på bildedelingstjenesten Instagram. Det har lenge gått gjetord om uret i klokkemiljøet, og Kehrels bilde er ansett som det første publiserte nærbildet av kongens armbåndsur.

– Vi var ved Bodensjøen i to dager, for å ta bilder av den nye «Yacht-Timer Bronze» fra Mühle Glashütte. Her var Mühle en av sponsorene for VM i seiling for 8mR-klassen, og den norske kongen var kaptein på en av båtene. På seilklubben så vi fotballkampen mellom Sverige og England, og både kongen og mannskapet hans satte seg ned på bordet vårt, sier Kehrel.

REX ROLEX: Kong Haralds Rolex fotografert utenfor kommunehuset på Birkeland. FOTO: Geir Willy Haugen / Birkenesavisa

Også etter flommen

Det var altså tilfeldigheter som førte til at tyskeren kom i prat med den norske kongen om sistnevntes armbåndsur. Kong Harald har blitt avbildet med uret siden 60-tallet, og bekrefter overfor Kehrel at han bruker det omtrent daglig.

– Vi hadde pratet litt med nordmennene om fotballen, men lurte litt på om vi kunne driste oss til å spørre Kong Harald om klokken hans. Til slutt bare gjorde vi det, sier Kehrel til Tidssonen, og legger til:

– Umiddelbart ble han overrasket over at vi var såpass interesserte i klokken hans, men han syns det hele var artig. Han fortalte at han eid klokken siden 1962, og brukt den mer eller mindre daglig siden den gang.

Også da majesteten gjestet Birkenes i forbindelse med flommen i 2017, bar han sin godt brukte Rolex. Utenfor kommunehuset på Birkeland bød deg seg en anledning for Birkenesavisas fotograf å komme tett på håndleddet ved hjelp av telelinse og knestående plassering blant pressekorpset.

HANKØ 1972: Kronprins Harald er et av våre største medaljehåp under München-olympiaden. Kronprinsen har hittil i år ligget foran sine mange konkurrenter, selv håper han på poeng. Her tenner seg en røyk på verandaen utenfor Hankø Yacht Club. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / Scanpix

På høyre arm

Det er ellers ikke første gang norsk pressekorps vier kongefamiliens armbåndsur oppmerksomhet. I 2003 skrev VG en sak om at kongen og kronprinsen bærer sine ur på høyre arm, til tross for at de er høyrehendte, og dermed normalt burde båret armbåndsurene på venstre arm.

VG skriver at Kong Harald har klokketro på at han vil får bedre helse ved å ha armbåndsuret på høyre arm. Avisa spør til og med om dette helserådet er noe kongen har fått fra «folk i skolemedisinen».

– Ja, du kan si det, svarer kongen, hemmelighetsfullt.

Slik har det ikke alltid vært. Kongehusets egne bilder viser at Prins Harald i 1957 bar sitt armbåndsur på venstre lanke da han leste inn en hilsen til sin bestefar i NRK-studio, i anledning Kong Haakons 85-årsdag. Heller ikke avbildet i arbeidsværelset på slottet i 1963 bærer han uret på høyre arm, og for øvrig bærer han heller ikke Rolex.

ASKER 1977: Den norske kronprinsfamilien fotografert i sitt hjem Skaugum, februar 1977. Bildene tatt i forbindelse med kronprins Haralds 40-årsdag senere i måneden. Bildet: Kronprins Harald og Rolexen sammen med barna, prinsesse Märtha Louise og prins Haakon Magnus. FOTO: Svein Hammerstad / NTB Scanpix