Kjente igjen osten

Maten fra Tjamsland gård falt i god smak hos de kongelige.

Onsdag forrige uke fikk Kristiansand storfint besøk da kongeparet og kronprinsparet inntok byen som et siste stopp i forbindelse med jubileumsreisen, som en en del av markeringen av kongeparets 25-årsjubileum. Noe av det de kongelige etterspurte i forkant av ferden var lokalprodusert mat fra både kyst og hei. Og det fikk de. På et matmarked i Tresse, i regi av USUS var et knippe lokalprodusenter fra Sørlandet valgt ut. Fra Birkenes stilte både Tjamsland gård og Røyland gård.

– Å, denne har jeg spist før. Vi var i Grimstad for et par uker siden og da fikk jeg servert denne osten. Nydelig smak, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun fikk smake på osten fra Tjamsland gård.

En ære

Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen hadde med seg tre typer; Rosalita, salatosten Birk og Frøya. Nykommeren Stjerna, en fast naturell yoghurt var også på plass, og ble servert under hagefesten på Myren gård. Ekteparet synes det var stas å få la de kongelige smake på de økologiske produktene deres.

– Dette er krydder i hverdagen. Det er ikke hver dag en får oppleve noe slikt, og vi ser på det som en ære, sier Kylland Martinsen.

– Og det er veldig artig at osten har falt i smak hos kronprinsesse Mette-Marit. Da den ble servert til henne i Grimstad nylig fikk hun med seg to ekstra pakker fordi hun likte den så godt, legger mannen til.

På menyen

Konge- og kronprinsparet tok seg også god tid da de besøkte standen til Røyland gård, der de ble presentert for kortreist syltetøy- og gelé. Gunnar Sagstuen og Pernille Vea hadde med seg fem varianter, hvor to av dem ble servert til kongebesøket, krydret tyttebær og krydret blåbær.

– Det er veldig moro at Røyland gård får være med på menyen, både på matmarkedet og på hagefesten. Vi setter stor pris på dette, sier Sagstuen.

Spente barn

For de to eldste barna deres, Johanna (6 ½) og Sigurd (4 ½) Sagstuen Vea var gleden muligens enda større. De fikk nemlig overrekke serveringsbrett til de kongelige da de avsluttet omvisningen i matmarkedet som endte ved et fulldekket bord bestående av kortreist mat fra hele Sørlandet.

– Jeg har vært veldig spent, men gledet meg mest, forteller eldstejenta.

Sørlandets beste

Det var Åse Hodne Hørsdal i klyngenettverket USUS som guidet kongeparet gjennom matmarkedet, og hun mener Sørlandets beste lokalmatprodusenter var representert i Tresse.

– Det kan jeg trygt si. Dette er aktører som leverer smakfull kvalitetsmat. I USUS fokuserer vi blant annet på å skape gode matopplevelser, og alle som er representert i dag bidrar til dette, sa hun i forkant.

Blant de nyeste partnerne i USUS er Tjamsland gård, og Hørsdal er glad for å ha fått dem med på laget. Hun trekker også fram Røyland gård.

– Jeg har fulgt Røyland gård i snart syv år, og det har vært utrolig spennende å se utviklingen deres. De leverer ikke bare kvalitet, men gjør også det lille ekstra innen service. De fortjener absolutt å stå her i dag, sier hun.

At kongeparet selv har etterspurt lokalprodusert mat synes hun er flott.

– Det handler om verdiskapning. Det er også utrolig moro å få vise noe av det brede utvalget i kortreist kvalitetsmat vi har her på Sørlandet, avslutter hun.

 

kongebesøk017barnaNETT kongebesøk008røylandNETT kongebesøk005røylandNETT kongebesøk004NETT kongebesøk001NETT IMG_1705NETT matmarked_åse hodne hørsdalNETT matmarked_tjamsland gårdNETT matmarked_røyland produkterNETT matmarked_røyland familienNETT