Hilste på kongen – 49 år siden sist

Som tolvåring hilste Ole Aas-Hansen på kronprins Harald, onsdag hilste han på kong Harald.

– Ja, jeg hilste på kongen i august 1967 på Haraldvigen leirskole i skjærgården utenfor Kristiansand. Da var han fortsatt kronprins, og jeg var bare tolv år, sier Ole Aas-Hansen.

Forrige onsdag fikk han nok en gang hilse på majesteten. Nå har kong Harald blitt 79 år og Ole 62 år. Mens kongen har sittet 25 år på tronen, har Aas-Hansen sittet 39 år på kommunens sentralbord.

– Den gang var han fortsatt ugift, og jeg husker han tok meg i hånda. Jeg tviler vel litt, og forventer absolutt ikke, at han skal huske igjen det. Han har vel hilst på noen opp gjennom årene, sier han.

Gave til kronprinsen

Hans majestet ga heller ikke utrykk for at han husket håndtrykket for 49 år siden, men et hjertelig håndtrykk ble det denne gangen også. Haraldvigen husker nok majesteten godt. Leirskolen ble bygget for penger samlet inn av norske skolebarn i anledning kronprinsens 30 årsdag, og skal være et møtested mellom funksjonsfriske og funksjonshemmede barn.

– Jeg var der fordi jeg på den tida var elev ved Dalen blindeskole i Trondheim, sier Aas-Hansen.

I tolv dager har kongeparet vært på jubileumsreise gjennom hele landet. Fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Alt for å møte folket i forbindelse med deres 25 årsjubileum som kongepar.

– Det er hyggelig at også vegdøler er representert på en slik dag. Å møte kongen er jo en ting, men det er jo en ære å bare bli invitert, sier Trond Eirik Jaabæk.

To fra Vegusdal

Sammen med Pernille Vea er han Vegusdals bidrag til den kongelige hagefesten. Vea på sin side fikk et glimt av kongeparet allerede da de var i Kvadraturen tidligere på dagen.

– Barna mine serverte kongeparet smaksprøver fra Røyland, så jeg måtte dytte de litt fram. Kanskje får jeg anledninga til å hilse på nå, sier hun, før kong Harald og dronning Sonja har ankommet Myren gård.

For øvrig kjøpte kongeparets lakeier med seg noe fra Røyland gård, uten at Vea vet nøyaktig hva. Totalt er et dusin birkenesinger på plass i hagen til den ærverdige sveitservillaen når kongeparets sjalupp legger til eiendommens kai.

– Dette er ganske spennende, og ikke minst veldig høytidelig. Det skal bli gøy å se hvordan festen barker i vei for birkenesingene, sier ordfører Anders Christiansen (Ap)

En smule skummelt

Det er han som har valgt ut hvem i birkenes som tidligere denne måneden fikk invitasjon fra kongehuset i posten. Totalt er det 300 gjester fra hele Sørlandet samlet i Vågsbygd denne godt overskya ettermiddagen.

– Vi vet jo ikke helt hva vi går til. Jeg må si jeg ble overrasket over invitasjonen, og det var ganske skummelt helt fram til jeg fant ut hvem andre som skulle komme, sier Kristin Brennsæter.

Samholdet blant birkenesingene er heldigvis godt under greinene til landet største mammuttre. Både representantene fra Birkenes og Lillesand finner seg hvert sitt bord. Der nyter de i fred og ro fingermaten produsert med råvarer fra Sørlandet.

 

Hagefest002PernilleVeaTrondEirikJaabækNETT Hagefest003JonFløistadOleAasHansenJanDaleneNETT Hagefest004HestogkjerreNETT Hagefest006FylkesmannenKongHaraldNETT Hagefest007KongHaraldNETT Hagefest008KongHaraldNETT Hagefest009BirkenesBordNETT Hagefest010OleAasHansenNETT