Før fikk nesten alle, nå må man «nesten være død»

Klager fra Kristiansand førte til innstramminger i Birkenes.

– Tildeling av parkeringsbevis for forflytningshemmede ble stramma inn etter klager fra Kristiansand. Der så man at disse parkeringsplassene ble brukt av folk fra Birkenes, som fremsto ganske spreke, sier Arnhild Brakestad i Birkenes kommune.

De siste årene har Birkenesavisa skrevet flere saker om eldre mennesker som mister retten til å parkere på parkeringsplasser for forlytningshemninger. Brakestad orienterte nylig formannskapet om hva slags regler som ligger til grunn for hvem som får og ikke får slik tillatelse.

I presentasjonen til politikerne går det klart fram at retningslinjene har blitt strammet inn, fra at «alle får» parkeringsbevis, til at man «må nesten være død».

Selges på svartebørs

Søknader om slik parkeringstillatelse sendes Birkenes kommune, og saksbehandles av en egen behandlingsnemd i Kristiansand. Den består av medisinsk sakkyndig, representant for forflytningshemmede, representant for politiet og saksbehandler.

– Disse parkeringstillatelsene er et gode, og i Oslo skal de visstnok selges på svartebørsen for 50.000 kroner. Vi skal ikke mistenkeliggjøre alle, men ha i bakhodet at det er et attraktivt kort, sier Brakestad.

Det viktigste i saksbehandlinga er hvorvidt søker har et reelt behov for parkering.

– Når det sees på behov så teller parkering ved bosted og arbeidsplass mest. Dernest parkering ved helsemessig oppfølging og så annen aktivitet. Parkering ved bosted i Birkenes er ikke aktuelt, for her er det ingen parkeringsutfordringer, sier Brakestad.