Trekker utendørs nasjonaldagen

GOD PLASS: Frode Eikrem og Torill Farstad Dahl ser frem til å møte folk på gudstjenesten igjen. Ved Birkenes kirke vil de legge til rette for mange biler på parkeringsplassen

Kirkene kan igjen åpne dørene for menigheten, men 17. mai kan du sitte i bilen.

Årets 17. mai blir ikke av den tradisjonelle sorten, ei heller for Den norske kirke i Birkenes. Her vil det i stedet satses på drive-in gudstjenester. Ved Birkenes kirke starter gudstjenesten klokken 11.00, og man vil bruke den store parkeringsplassen utenfor kirka.

På Herefoss vil gudstjenesten holdes på parkeringsplassen klokken 10.30, og her kan man også overvære gudstjenesten fra båt. På Engesland vil man ta imot menigheten på skoleplassen klokken 12.00.

Det er sogneprest Frode Eikrem som leder gudstjenestene ved Herefoss og Engesland, mens sogneprest Torill Farstad Dahl har ansvaret i Birkenes kirke.

– Vi har god plass til mange biler på 17. mai. Vi ser gjerne at folk tar med flagg og pynter seg og bilene. Det er gøy med flotte veteranbiler også. Etter gudstjenesten kjører vi felles kortesje opp til folkehøyskolen, sier Dahl.

Tre gudstjenester på rad

Første ordinære gudstjeneste etter koronarestriksjonene er i Birkenes kirke søndag 24. mai. Normalt sett kan det gjerne komme opp mot 200 besøkende på en gudstjeneste. Med gjeldende regelverk kan kun 50 personer være sammen under gudstjenesten.

Dette gjør at man i Birkenes kirke vil måtte ha flere gudstjenester, for å få plass til alle. Foreløpig har de lagt planer for tre gudstjenester, henholdsvis klokken 09.45, 11.00 og 12.15.

– Det er fortsatt en del uklare ting. Endringer vil garantert komme. Vi oppfordrer alle til å holde seg oppdatert på Facebook eller menighetens hjemmesider, sier Dahl.

Når det gjelder Herefoss og Engesland, regner man med at man har plass til alle. For Vegusdals del blir det til at man bruker kirken, og ikke kapellet, da det ikke har nok kapasitet med gjeldende hensyn til avstand.

Spente

– Vi er spente. Vi vet mange lengter etter å komme til gudstjeneste, samtidig vet vi at mange er skeptiske, og ikke tørr. Vi kjenner på ansvaret som ligger på oss i forhold til smittevernet, og folk skal være trygg på at smittevernet blir tatt på høyeste alvor, sier Eikrem.

Han forteller at de har måttet tenke gjennom de minste detaljer som vasking av berøringspunkter, mikrofoner til alle som trenger det, hva de vi med sanghefter og så videre.

– Det er en lang liste vi må forholde oss til. Gudstjenesten blir tett opp mot det normale, men kanskje i en kortere versjon, for å kunne utføre vask mellom gudstjenestene, sier Eikrem.

Lært mye

Samtidig har kirken lært mye i denne perioden, og har brått måttet sette oss inn i digitale muligheter.

– Vi har utviklet oss mye på Facebook, nettløsninger, Instagram og Youtube. Det er nok ting vi vil benytte oss av i enkelte anledninger fremover, sier Dahl.

De to understreker at det blir hyggelig å treffe folk igjen.

– Ja, det må jeg si, at det blir kjekt å treffe folk til gudstjeneste igjen. Det er jo mennesker vi jobber med, og vi er født til fellesskap, sier Eikrem.

Dahl ser ekstra frem til å treffe menigheten.

– Jeg rakk kun å få med meg innsettelsesgudstjenesten, og etter det har det bare vært gudstjenester på nett, og stort sett har jeg kontakt med folk på telefon, sier hun.

Sognepresten påpeker at de ofte har hatt flere besøk på gudstjenestene på nett, enn det som kommer på vanlige gudstjenester.

– Vi håper at flere har fått øynene opp for oss, og blir å se i kirken også. Jeg tror man verdsetter fellesskapet mer, når man har mistet det en stund. Fellesskapet, ikke bare med de man kjenner, men med alle de som tilhører menigheten, sier Eikrem.