Vindkraft og søvn

Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Svensk studie viser at vindkraft har negativ effekt på søvnen.

Forskere ved Universitetet i Göteborg har gjennomført en studie om vindkraft og søvn.

– Jeg synes det er et veldig interessant resultat. Delvis med tanke på at vi ser påvirkningen ved såpass lave nivåer, og delvis fordi vi ser at de objektive dataene støttes av det som testpersonene selv sier de har opplevd, sier Kerstin Persson Waye til SVT.

Hun er professor i miljømedisin ved Göteborgs Universitet. Både svenske SVT og norske Nationen har omtalt studien, hvor 50 personer har deltatt.

– Resultatene tilsier at støy fra vindkraftverk skaper problemer for mennesker ved langt lavere desibel enn det som er tillatt i Norge. Dette er svært relevant forskning for oss her i Birkenes nå, skriver Ruth Kylland Martinsen (MDG) i en e-post til Birkenesavisa.

Denne uka behandler kommunestyret både kravet om lovlighetskontroll av et tidligere vedtak i kommunestyret om vindkraft, og klage på vedtaket om dispensasjon fra kommuneplanen for å bygge vindkraftverk i LNF-område.

Forsinket og kortere

I studien ble testpersonene testet gjennom tre netter i et lydmiljølaboratorium hvor ulike fysiologiske reaksjoner ble målt både under helt stille forhold og perioder med vindkraftlyd.

Forskerne har kommet fram til at natten med vindkraftlyd førte til forsinket og kortere såkalt drømmesøvn. Testpersonene uttalte også at de opplevde søvnen som dårligere.

– De våkner på natten og har vanskeligere for å sovne igjen. De kjenner seg mindre uthvilte på morgenen, og kjente seg trøtte og irriterte. Slik beskriver Persson Waye hvordan testpersonene responderte i studien.

Lars Johansson bor like ved et vindkraftverk i Dalarna i Sverige, og sier at det er mye lyd, spesielt når det snør og er rundt null grader.

– Det høres nesten ut som du skulle bodd noen kilometer fra Arlanda. Jeg har bodd med denne lyden i ni-ti år og jeg venner meg ikke til den, sier han til SVT.