Nærmere NAV-samarbeid

Politikerne er ikke helt overbevist, men avviser ikke NAV-samarbeid med Lillesand.

Siden 2018 har det blitt arbeidet med et samarbeid mellom NAV i Birkenes, Lillesand og Grimstad. Nå nærmer arbeidet seg slutten, og Lillesand inviterer til et såkalt vertskommunesamarbeid hvor Lillesand blir vertskommune, og Grimstad er helt ute av dansen.

– Vi ønsker at det skal være fysisk tilstedeværelse i Birkenes alle virkedager. Dette skal ikke være en sniknedleggelse av NAV i Birkenes. Vi har et godt kontor i Birkenes, og det kan være vi gjør oss selv en bjørnetjeneste, sier Anders Topland (Sp), og legger til:

– Grimstad har falt av fordi Lillesand hardnakket hevda Lillesand var det geografiske midtpunktet. Nå blir vel Birkeland midtpunktet, men er Lillesand like opptatt av midtpunkt nå?

Utarbeider avtale

Kommunedirektør Anne Stapnes anbefaler at det etableres felles ledelse og administrasjon etter vertskommunemodellen i NAV, og at det iverksettes arbeid med en samarbeidsavtale. Dette stiller formannskapet seg bak, men flere politikere lufter en viss usikkerhet.

– Jeg ser behov for et sterkt fagmiljø, men jeg ser også at vi er prisgitt bystyret i Lillesand å legge inn nye tjenester i NAV. Tilføyer vi tjenester, så legger vi også dette i hendene på Lillesand. Det er vanskelig å støtte et samarbeid, når vi ikke har en samarbeidsavtale på plass, sier ordfører Gyro Heia (Sp) som tidligere var NAV-leder i Iveland.

Samarbeidsavtalen skal nå utarbeides, og senere godkjennes av kommunestyret.

– Birkenes NAV har vært i Norgestoppen lenge, og jeg er redd noe av det blir ødelagt om vi slår oss sammen med Lillesand. Det er ikke alt samarbeid med Lillesand som har vært topp, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Fare for sentralisering

Politikerne i Birkenes er også opptatt av et samarbeid med Lillesand ikke skal koste noe mer enn den kommunale delen av NAV gjør i dag, justert for vanlig lønnsøkning i årene som kommer.

– Det er det faglige vi styrker med et samarbeid, men det er alltid en fare for sentralisering. Det bekymrer meg at det er et så dårlig samarbeid mellom Grimstad og Lillesand, og jeg tviler på at Lillesand nå bryr seg om geografisk midtpunkt. Derfor er det viktig å presisere at vi skal har tilstedeværelse her i Birkenes, sier Arild Windsland (H).

Varaordfører Anders Christiansen (Ap) stiller spørsmålet om Birkenes bør tenke større først som sist. Det er et spørsmål som ikke blir besvart i formannskapet.

– Det er stort sett ledelsen som flytter til Lillesand, og kontoret består som sådan. Det er viktig for oss, men er dette nok dersom man først skal slå sammen? Må vi gjøre det igjen om få år, spør han.