Planlegger for folkefest

ØNSKESITUASJON: Hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland håper på tradisjonell feiring og folkehav på Tobias’ Jorde i år som i 2018, da dette bildet ble tatt. Men tar høyde for at hele feiringen kan bli avlyst eller redusert på grunn av koronaviruset. FOTO: Bjørn Vidar Lie

Hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland planlegger for folkefest, men tar høyde for at programmet kan måtte legges om eller at hele feiringen kan bli avlyst.

Mens samfunnet sakte, men sikkert har gått i dvale på grunn av koronaviruset, har hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland valgt å fortsette planleggingen av årets nasjonaldagsfeiring.

– Vi vet jo ikke hvordan situasjonen vil være i midten av mai, men vi er nødt til å ta høyde for at det kan bli 17. maifeiring i år også. Det ville være for dumt om resten av samfunnet er tilbake på beina igjen, og ikke vi, når nasjonaldagen kommer, sier leder av årets hovedkomité, Eilin Ask Dugstad i en pressemelding fra komiteen.

Hun tør ikke love at nasjonaldagsmarkeringen blir like omfattende som i fjor.

– Vi kan ikke ta noen sjanser med helsen til folk. Vi må følge nasjonale helsemyndigheters råd og pålegg, og dersom de sier at det ikke er lov eller tilrådelig å feire 17. mai på vanlig måte, så tar vi selvfølgelig det til etterretning, sier Dugstad.

Nasjonale føringer

I Kristiansand har lederen av 17. maikomiteen gått ut og etterlyst nasjonale retningslinjer for årets 17. mai. Der varsler også kommuneoverlegen allerede nå at årets 17. mai kan bli ganske annerledes enn man er vant til.

– Hele situasjonen rundt koronaviruset og påvirkningen på samfunnet vårt er fremdeles nytt for oss. Jeg regner med at vi kommer til å få retningslinjer etter hvert. Pr nå jobber både nasjonale og kommunale myndigheter på spreng for å sikre at vi kommer gjennom dette på så god måte som mulig. Så jeg savner ikke nasjonale retningslinjer enda, sier Dugstad.

Mye gjort – mye gjenstår

Planleggingen av årets 17. mai på Birkeland startet opp før nyttår. Så langt har hovedkomiteen avholdet fire møter. Foruten lederen består hovedkomiteen av Stig Stapnes, Dag Ivar Skåre, Geirulf Stoveland, Emilie Suggelia, Ingrid Andås Kolstad, Carina Håbesland Holm, Håvard Bjorå og Bjørn Vidar Lie.

– Det er valgt underkomiteer som har ansvar for leker, pynting og praktiske oppgaver, og festkomiteen er i gang med planleggingen av folkefesten. Vi har også taler for dagen på plass. Men fortsatt er det mange detaljer som skal på plass for at 17. mai skal kunne feires på tradisjonelt vis på Birkeland, sier hovedkomitelederen, og legger til:

– Vi fortsetter planleggingen, men holder muligheten åpen for at det hele kan bli avlyst, gjentar hun.

Kjent mønster

Dersom det blir vanlig 17. maifeiring på Birkeland i år, vil den foregå etter tradisjonelt mønster, det vil si slik feiringen har vært de siste par årene. Det betyr i grove trekk skoletog fra Birkenesparken om morgenen, tale, kransnedleggelse og leker for barna på Tobias’ Jorde, festgudstjeneste i Birkeland frikirke, folketog fra Tobias’ Jorde, tale for dagen på samme sted og folkefest i Birkeneshallen om kvelden.

– Det er det vi håper på, men det er for tidlig å si om det er sånn det blir. Kanskje må vi avlyse folkefesten om kvelden, kanskje er det ikke lov å gå i tog, kanskje må feiringen foregå i mindre forsamlinger spredt utover kommunen. Det vet vi ikke, men vi håper selvsagt at 17. mai kan feires på vanlig måte, sier Dugstad.

Oppfordrer lag og foreninger

Hun ber derfor bygdas lag og foreninger begynne å tenke på hva de kan gjøre for å skaffe kjærkomne inntekter til klubbkassa.

– Blir det tradisjonell feiring, så ønsker vi salgsboder, liv og røre på Tobias’ Jorde på 17. mai. Denne dagen sitter gjerne pengene litt løsere enn vanlig, og det bør være gode muligheter for å tjene noen kroner til laget, påpeker 17. mailederen.

I fjor var det fem-seks lag som benyttet sjansen til å øke inntektssiden på klubbudsjettet. Dugstad håper på minst like mange salgsboder i år. Hun ber lag og foreninger som ønsker å ha salgsbod på Tobias’ Jorde 17. mai ta kontakt med Carina Håbesland Holm i hovedkomiteen.

Hun kan nås på e-post c-ho-ha@online.no eller mobil 959 29 036, opplyser hovedkomitelederen.