Har kriseplanene klare

GLASSFIBEREN: Administrerende direktør Heine Østby (t.h.) og daværende statsråd Terje Søviknes (Frp) på 3B Fibreglass i mai 2017.

Produksjonsbedriftene på Birkeland iverksetter en rekke tiltak etter koronautbruddet.

– Vi er påvirka som resten av samfunnet ved at våre ansatte har de samme utfordringer som alle andre. Den siste utviklinga er jo at skolene stenger, og det kan bli en utfordring for både de ansatte og bedriften, sier administrerende direktør Heine Østby ved 3B Fibreglass på Tollnes.

Han forteller at glassfiberfabrikken i lang tid har arbeida med risikovurderinger og planer for hva som kan skje under utbruddet av koronavirus på Sørlandet. Østby forteller at bedriften gjør ulike ting for å sikre driften, og at de har flere kriseplaner.

Justerer planene

– Det er jo en bekymring for at virusutbruddet skal gå utover produksjonen, så vi har innført tiltak på arbeidsplassen for å redusere risikoen. Vi har kjørt en kampanje på hygiene, og vi har stengt kantina, sier Østby til Birkenesavisa, og legger til:

– Vi er veldig tett på situasjonen, og forsøker å være forutseende, og gjennomføre strenge tiltak.

Generelt har de ansatte fått mye informasjon de siste dagene, og direktøren beskriver situasjonen som dynamisk. Det betyr at 3B arbeider kontinuerlig med utbruddet.

– Kontinuerlig jobbes det for å tilpasse og justere planene som eksisterer og dette gjøres i samråd med fagforeningene og de ansatte, sier han.

– Påvirkes eksporten av viruset?

– Potensielt kan det tenkes at eksporten påvirkes, men det gjør den ikke per i dag.

OMVISNING: Fabrikksjef Atle Uldal (t.h.) viser Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og delegasjonen rundt på fabrikken i september 2017.

Ikke redusert bemanning

Fabrikksjef Atle Uldal ved Uldal opplyser til Birkenesavisa at bedriften har satt inn en rekke tiltak av hensyn til koronaviruset. Blant annet er alle møter med eksterne firma på fabrikken avlyst.

– Så langt påvirker ikke disse tiltakene produksjonen, som opprettholdes på vanlig måte. Viruset påvirker heller ikke vår evne til å ha tilstrekkelig bemanning, sier Uldal.

For vindusfabrikken er det ikke andre forhold ved viruset som får konsekvenser foreløpig, men fabrikksjefen forteller at de følger situasjonen tett.

– Vi jobber med å kartlegge planlagte reiser til våre ansatte i forbindelse med påska, for vi har mange forskjellige nasjonaliteter ansatt hos oss, sier Uldal.

Begrenser reisevirksomhet

Blant konkrete tiltak er også flere dispensere med håndsprit i fabrikken på Birkeland. Toaletter og garderober blir rengjort hver dag, mot tre dager i uka før. Sjåførene har fått eget toalett som ikke brukes av de som arbeider i produksjonen.

– Tjenestereiser skal ikke gjennomføres hvis det ikke er helt nødvendig, og flyreiser skal unngås. Våre distriktssjefer og selgere som er på kundebesøk skal ikke besøke fabrikken vår. Eksterne firma som skal inn å gjøre en jobb hos oss, skal begrenses til kun helt nødvendige oppdrag for å holde produksjonen i gang, sier Uldal til Birkenesavisa.

Ved Foss fabrikker på Tollnes er det kommunisert råd internt om forebyggende aktiviteter for å redusere risiko for smitte. Daglig leder Lars Gunnar Andersen opplyser at de begrenser reisevirksomheten til et minimum.

– Produksjon påvirkes ikke av viruset på nåværende tidspunkt, og vi er ikke påvirket av viruset når det gjelder bemanning så langt. Dermed har ikke viruset gitt noen form for konsekvenser for oss, sier Andersen til Birkenesavisa.