Flere smittetilfeller

SMITTE: To leger på legevakta i Kristiansand er smitta av koronavirus. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Tre bekrefta smittetilfeller i Birkenes. To leger på legevakta smitta.

Fredag formiddag er det klart at det er tre bekrefta smittetilfeller av koronavirus i Birkenes.

Seinest torsdag ettermiddag opplyste ordfører Gyro Heia (Sp) til formannskapet at det kun er ett smittetilfelle i Birkenes. Fredag formiddag bekrefter hun at det er tre tilfeller, og at tallet har økt etter en endring i hvordan tallene rapporteres fra Sørlandets sykehus og Folkehelseinstituttet (FHI).

– Jeg har fått bekrefta fra kommuneoverlegen at det er tre smitta i Birkenes. To av disse er fulgt opp av kommuneoverlegen i Kristiansand, sier Heia til Birkenesavisa.

Tidligere er det FHI som har rapportert tall til kommunene, men nå kommer tallene fra Sørlandet sykehus direkte.

– I starten hadde ikke helseforetaket mulighet til å analysere testene utført lokalt, men sendte disse til Oslo. Nå analyseres de lokalt, sier Heia.

Hun understreker at alle positive tester behandles fortløpende slik at det er kontroll på smittesporing.

– Begge disse to tilfellene er avklart med tanke på videre spredning. Smittetilfellene ble oppdaga og fulgt opp for to og ei halv uke siden, så jeg anser ikke dette som en eskalering av smittetilfeller i Birkenes, sier Heia til Birkenesavisa.

ORDFØRER: Gyro Heia (Sp). FOTO: Birkenes kommune

Smitte på legevakta

Fredag morgen er det også klart at legevakta i Kristiansand er ramma av koronasmitte.

– Folk som har jobba på legevakta på Eg er bekrefta smitta, og det har medført at kolleger av de må ut i karantene. Det skaper litt utfordringer med bemanning, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) i Kristiansand på en pressekonferanse fredag morgen.

Det er to leger og en sykepleier som er testa positivt for koronaviruset. Birkenes kjøper legevakttjenester av Kristiansand, og det er tidligere etablert en ordning med at pasienter med luftveissymptomer skal henvende seg til legevakta på Tangvall. Pasienter som ikke har denne typer symptomer skal henvende seg til legevakta på Eg.

Kommunedirektør Camilla Dunsæd i Kristiansand opplyser at legevakta blir drevet som normalt gjennom helga.

– Det er nå ti sykepleiere i karantene. Vi har oversikt over de som har vært på legevakta, og vært behandla av de to legene. Vi tar kontakt med pasientene om hvordan de skal forholde seg, sier Dunsæd på pressekonferansen.

Spesiell situasjon

Kommuneoverlege i Kristiansand, og tidligere kommuneoverlege i Birkenes, Dagfinn Haarr, beskriver situasjonen som spesiell. Det er nå også to sykehjem i Kristiansand som har fått sine første tilfeller av koronavirus.

– Det som er spesielt er at alt dette har skjedd på ett døgn. Dette er forventa, men det kom litt brått på. Det som også er litt spesielt er at pasientene på sykehjemmet nok er smitta av pleiepersonalet, for vi har hatt strenge besøkrestriksjoner. Det er på det rene at ingen av personalet har hatt symptomer, sier Haarr, og legger til:

– Det samme gjelder på legevakta. Disse to legene ble syke etter de gikk av vakt, men likevel er det sannsynlig at de kan ha smitta folk.

Han påpeker at sykdommen kan smitte før det er symptomer, og at det krever at man er ekstra påpasselige med hygienetiltak.

– Vi tar kontakt med alle pasienter på legevakta som har vært i kontakt med disse legene. De som ikke hører fra oss, trenger ikke å bekymre seg, eller ta kontakt med oss, sier Haarr.

Han anslår at rundt 50 pasienter var i kontakt med de to legene lørdag og søndag forrige helg.