Barnehage i norgestoppen

NORGESTOPPEN: Foreldreundersøkelsen viste at Natveitåsen barnehage leverer barnehagetilbud helt i norgestoppen. Det må markeres med kake. Fra venstre ser vi leder av oppvekst, helse og velferdsutvalget Linda Hye sammen med representanter for de ansatte Mailinn Pedersen Raen, barnehagestyrer Mette Harberg, Hanne Sofie Karlsen, Anja Omdal Myrene og Kjersti Sletteskog.

Natveitåsen barnehage blant de beste 275 i landet.

– Jeg synes godt vi stolt kan slå oss på brystet og si «Vi er kommunale, og vi er gode», sier Mailinn Pedersen Raen.

Forrige uke offentliggjorde Utdanningsdirektoratet resultatene fra fjorårets foreldreundersøkelse i barnehagene. Her oppnådde Natveitåsen barnehage svært gode resultater.

På landsbasis deltok 3.067 barnehager, fordelt på 1.640 private og 1.427 kommunale. Hovedinntrykket er at norske foreldre er veldig godt fornøyde med barnehagetilbudet.

Undersøkelsen avdekket at foreldre til barn i Natveitåsen barnehage er spesielt godt fornøyd med tilbudet. Blant alle landets barnehager fikk Natveitåsen barnehage plass på en eksklusiv liste med 275 barnehager som alle oppnådde 4,9 eller mer poeng av fem oppnåelige.

Feires

Slike resultater må selvfølgelig feires. Torsdag morgen dukket utvalgsleder Linda Hye (Ap) og oppvekstsjef Marianne Moen Knutsen opp med kake til barnehagestyrer Mette Harberg og hennes stab. De er strålende fornøyde med resultatene.

– De var beste barnehage i Birkenes kommune på samtlige indikatorer. De var best i fylket på punktet om barns utvikling, og nummer to i fylket på foreldres tilfredshet og barns trivsel. Når det gjaldt relasjonen mellom barn og voksne, informasjon, henting og levering var de på tredjeplass i fylket, sier Hye, og legger til:

– Spesielt kan vi legge merke til at de scorer høyest på det viktigste, nemlig barns utvikling, her oppnådde de en ren femmer.

Kontinuerlig jobb

Barnehagestyreren er naturlig nok veldig fornøyd med resultatene.

– Vi jobber kontinuerlig med å utvikle standarden og rutinene i arbeidet, derfor er det på sin plass å berømme våre dyktige ansatte. Uten deres innsats i det daglige, ville ikke dette vært mulig. Vi jobber bevisst hver dag for å bli en bra barnehage, sier Harberg.

I så måte er et godt foreldresamarbeid kjempeviktig, påpeker hun. Undersøkelsen sett under ett så skårer Natveitåsen veldig bra på personal og innholdet i barnehagen. Det som trekker litt ned er inne- og utemiljø. Altså de fysiske rammene.

– Men her skjer det mye forbedringer den nærmeste tiden. Vi bygger om innvendig og vil utnytte inneområdene bedre. Utvendig får vi mye større uteområde og ny akebakke, sier Harberg.

Gode pedagogiske ledere

De gode relasjonene barn og voksne kommer ikke bare rekende. Her legges det ned et kontinuerlig arbeid. Barns psykiske helse fokuseres det også på.

– Vi vil gi barna et godt selvbilde, og ruste de til å håndtere livets med- og motgang. Alt begynner ikke på skolen, som Trine Skei Grande en gang sa. Det begynner gjerne i barnehagen. Det å være trygge voksne rollemodeller satser vi mye på, sier Harberg.

Kommunalsjefen er svært tilfreds med barnehagens gode resultater.

– Denne undersøkelsen er barnehagenes nasjonale prøver. Her får de målt seg opp mot de andre barnehagene i landet, og da er det klart det er moro å se at vi har en barnehage helt i norgestoppen, sier Moen Knutsen.

Og foreldre og barn som er tilknytta en av landets beste barnehager? De er åpenbart tilfredse, de også.

– Vi får jo tilbakemeldinger ellers også, og vi opplever at foreldre og barn er fornøyde, men det er klart det er greit å se hvordan en blir målt opp mot resten av landet. Det er veldig stas, men setter selvfølgelig forventningene deretter, sier barnehagestyreren.

Verdt en markering

Kaka som kommunens politiske og administrative leder på barnehagefeltet brakte til Natveitåsen i morgentimene ble satt på kjøl til lunsjen. Styrer Harberg kan innrømme at de ansatte også har tatt seg ei kake tidligere på eget initiativ.

– Barnehagene har et av de største ansvarene. De tar seg av våre felles barn på en utmerket måte. Så kan av og til vindmøller være vindmøller, barna våre er viktigere. Vi er stolte av arbeidet som legges ned i Natveitåsen barnehage. De har en bunnsolid leder med dyktige medarbeidere. Det er en barnehage som vil noe, sier Hye.

Søkelys på gode barnehager er kjempeviktig, følger kommunalsjefen opp.

– Går det galt her går det ofte galt senere i livet. God utvikling er avhengig av tidlig innsats i livsfasen, følger Moen Knutsen opp. Hun er ikke så bekymret for fortsettelsen videre for dem. Anerkjennelsen gjør det nok bare lettere for dem å drive arbeidet fremover, sier hun.