Nederlandsk på menyen

GOD MAT: Karin Radix med grønn stappe «boerenkool stamppot», og Bert van Ouwerkerk med den oransje stappa, «hutspot».

Det ble nederlandsk mat på siste generasjonstreff i Engesland grendehus.

Ekteparet Karin Radix og Bert van Ouwerkerk hadde sagt seg villig til å stå for maten denne gangen. De stilte med to sorter stappe med henholdsvis kjøttboller, og røykt pølse pluss sennep og sølvløk.

– Det er moro å smake på fremmede retter, og dette var godt, lød det fra den mannlige delen av forsamlingen, Jens Vellene, Frans Åneland og Birger Solås.

Ekteparet selv slår fast at dette er hverdagsmat i Nederland.

– Vi var alltid spente på om det var «boerenkool stamppot», som er grønnkål, potet og bacon i små terninger som sto på middagsbordet, eller om det var «hutspot», gulrotmos som består av gulrot, potet, løk og smør. Til dette serveres «rookworst», røykt pølse, sier Radix.

Enkelt og godt, som kan la seg kopiere på norsk vis.

Ekteparet Radix og van Ouwerkerk, er svigerforeldrene til innehaveren av Engesland handel, Martijn Huisman. Etterpå ble det servert kaffe og is med dertil nederlandske vaffelkjeks fylt med honningkrem. Kjøpt i Nederland, selvsagt. Radix bidro også med historier fra sitt hjemland, og litt av matkulturen.

På møtet ble det også kåra en smultring- og matmester, Anna Lauvrak (91).

– Du stiller alltid opp og lager mat, og du baker masse deilige smultringer. Nå vil vi hedre deg med en blomsterbukett og det er knytta smultringer i blomstene, sier Oddny Furholt, når hun overrekker buketten til den spreke og vitale dama.

MESTER: Smultringmester Anna Lauvrak og Oddny Furholt som overrakte blomster med smultringer.