Frp ut av regjering

UT AV REGJERING: Nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi holder pressekonferanse der de forteller at partiet går ut av regjeringen. Pressekonferansen finner sted på en i partiets lokaler i Oslo mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Helt riktig beslutning, mener lokal kommunestyrepolitiker.

– Dette likte jeg. Det er helt riktig å gå ut av regjering. Vi fikk gjennomslag i begynnelsen av regjeringsperioden, men har ikke fått gjennomslag i det siste, sier Odd Gunnar Tveit (Frp) til Birkenesavisa.

Det er samla sett ikke grunnlag for at Frp blir i regjeringen sa partileder Siv Jensen under en pressekonferanse mandag ettermiddag. Frp-lederen sier at hun mener at statsminister Erna Solberg (H) fortsatt er den riktige til å styre landet. Frp vil ikke lengre føle seg forpliktet av Granavolden-plattformen, men stemme i Stortinget ut fra eget partiprogram.

Samtidig som Jensen holdt pressekonferanse, meldte Oslo tingrett at den terrorsiktede kvinnen som ble hentet fra Syria, er varetektsfengslet i fire uke. Hun er underlagt brev- og besøkskontroll. Hjemhentingen har skapt sterke reaksjoner innad i Fremskrittspartiet.

– Den siste saken var ikke noe grei, men det er jo ikke bare den saken som har ført til dette. IS-kvinna var nok bare dråpen i begeret som gjorde at vi ikke tålte mer, sier Tveit.

– Hva tror du partiet kan utrette på Stortinget utenfor regjeringa?

– Jeg tror vi kan bygge oss opp igjen fram mot valget i 2021, sier Tveit.

Før helga var var fylkespolitiker Mariann Slettene fra Birkenes tydelig på at regjerings-exit er det riktige valget.

– Jeg mener vi bør gå ut av regjering. Nå har vi svelget litt for mange kameler og det er på tide å ta velgerne og medlemmene seriøst. Vi har gått for langt bort fra den politikken som partiet vårt er tuftet på, sa Slettene til Fædrelandsvennen.

Partileder Jensen viste også til den betente saken under pressekonferansen. Den 29 år gamle kvinna er henta hjem sammen med sine to barn.

– Vi har hele tida vært villige til å hente hjem uskyldige barn. Men vi kompromisser ikke med folk som frivillig har sluttet seg til terrororganisasjoner, og som aktivt jobber for å rive ned hele verdigrunnlaget som Norge er bygget på. Det fikk begeret til å renne over, sa Jensen.

Fakta om hjemhentingen av IS-siktet kvinne og krisen i regjeringen

Tidslinje over om hjemhenting av den IS-siktede kvinnen og noen punkter om den politiske prosess framover:

* I oktober besluttet regjeringen at man skulle hente hjem den syke femåringen i al-Hol-leiren i Syria, selv om det betød at også moren ble med. Frp var imot avgjørelsen.

* Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget ble orientert om arbeidet med en mulig hjemhenting, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

* 14. januar kunngjorde regjeringen at kvinnen og de to barna hennes var hentet ut av Syria.

* 15. januar var saken tema på Frps gruppemøte på Stortinget. Frp-leder Siv Jensen truet med å trekke partiet ut av regjeringen.

* Det ble besluttet at det skal legges fram en kravliste til statsminister Erna Solberg (H).

* Fylkeslederne har kommet med innspill til partiledelsen, som har utarbeidet listen.

* 17. januar kom den terrorsiktede kvinnen og hennes to barn til Norge.

* Partileder Siv Jensen informerer 20. januar at partiet går ut av regjering.