VM-plassen glapp

GULL: Lars Helge Birkeland toppet pallen etter jaktstarten i europacupen søndag. ARKIVFOTO: Sondre Eriksen Hensema

Skiskytter Lars Helge Birkeland rakk ikke å komme i form etter to forkjølelser i starten av sesongen. Søndag fikk han beskjed om at han ikke får gå VM i Anterselva.

– Det blir ikke noe VM på meg, bekrefter Lars Helge Birkeland overfor Birkenesavisa på telefon fra Tyskland søndag kveld, og legger til:

– Det er selvfølgelig skuffende, men det er først og fremst sesongen sett under ett som er skuffende, så da uttaket kom i dag var det ikke noe sjokk. Skuffelsen var egentlig over for meg.

Landslagsløperen ble først syk i begynnelsen av november og måtte stå over sesongåpningen på Sjusjøen. Etter svake resultater i verdenscupåpningen i Østersund i begynnelsen av desember ble han degradert til IBU-cuplaget.

To seire på tre starter i IBU-cupen gjorde at han ble tatt inn i varmen igjen på verdenscuplaget. I mellomtida hadde han imidlertid pådratt seg en ny forkjølelse.

Ikke bra nok

Dermed kom den første verdenscuprunden etter nyttår i tidligste laget for birkenesløperen, som mislyktes på verdenscupsprinten i Oberhof første helga i januar. En knalletappe på stafetten samme sted ga håp om at formen var på vei opp igjen. 41. plass på sprinten og 20. plass på jaktstarten i påfølgende verdenscuprunde i Ruhpolding sist helg, var imidlertid ikke nok til å overbevise landslagsledelsen om at han fortjente VM-plass.

Da løperne fikk vite VM-uttaket søndag var ikke birkenesingens navn med. De seks som skal forsvare Norges ære i herreklassen i VM i Anterselva 13.-26. februar er Tarjei og Johannes Thingnes Bøe, Vetle Sjåstad Christiansen, Erlend Øvereng Bjøntegård, Johannes Dale og Alexander Fjeld Andersen.

Hjem for å trene

– Jeg hadde selvfølgelig håp om at formen skulle snu, men det er ikke noe jeg får gjort noe med på kort sikt. Vi har fem andre som har gått bra i år, og så har de valgt å ta med en ung løper som har fått prøve seg i verdenscupen i år, forklarer Birkeland.

Nå reiser han hjem til Lillehammer for å trene og komme i form.

– Det blir godt å komme hjem og få kobla av litt, trene litt rolige langturer og få kroppen i gang igjen. Det blir å nullstille, sier Lars Helge Birkeland.

For sesongen er nemlig ikke over. Om to og ei halv uke er det IBU Cup i Arber i Tyskland, og så kommer det et europamesterskap i Otepää i Estland i slutten av februar.

Satser på EM

– Nå må jeg komme i gang og få litt trening i kroppen igjen. Jeg må finne tilbake til formen så det blir gøy å gå skirenn, og så må jeg satse mot EM, bekrefter mollestadgutten.

Han har bestemt seg for å fullføre sesongen med stil.

– Det hadde vært gøy å komme tilbake og vise hva jeg er god for. Det er jo noen flere verdenscuprunder, og det hadde vært gøy å vise seg fram i Kollen. Jeg må bare skifte fokus og se framover, sier Lars Helge Birkeland.