Ber om kommunal støtte

KONSENTRASJONSLEIR: Konsentrasjonsleiren Auschwitz fra 2. verdenskrig. Jernbanesporet som førte rett inn til gasskamrene i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Dette er nå et polsk museum, som får besøk av mange turister fra hele verden hver dag. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Foreldre ber kommunen sponse polentur etter modell fra Lillesand. Må i dag betale 80.000 kroner til skolen.

– Lillesand kommune har bevilget 200.000 kroner som skal brukes til å finansiere skoletur til Polen og lønn for lærere som er med, og i tillegg er det bevilget 300.000 kroner til fordeling mellom klassene. I Birkenes har praksisen vært at det er Polenkomiteen som finansierer lærernes tur, skriver Aud Helen Flaa i en epost til Birkenes kommune og Birkenesavisa.

2005-kullet i Birkenes er godt i gang med å planlegge årets tur til Polen. Totalt er det 84 elever og fem lærere som reiser, og polenkomiteen har et budsjett på 850.000 kroner. Ettersom skolens gratisprinsipp er gjeldende, hentes pengene inn gjennom dugnadsarbeid og via sponsorer.

Noe av lærernes tur blir dekket via Aktive Fredsreiser, og noe må betales av polenkomiteen. Skolen krever ifølge Flaa rundt cirka 80.000 kroner til å dekke utgifter til lærernes lønn under turen.

– Vi er klar over at Lillesand er større enn Birkenes og de har derfor sikkert flere elever som skal på tur, men vi håper denne henvendelsen vil bidra til at det ikke skal være for store forskjeller på hvor mye penger foreldrene og elevene må samle inn avhengig av om du bor i Lillesand eller Birkenes, skriver Flaa.

15 millioner fra Staten

Skoleklasser som ønsker å besøke de tidligere konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland, har mulighet til å søke om økonomisk støtte fra Staten. Tilskuddsordningen er et tiltak fra regjeringen som skal gjøre det rimeligere for norske ungdommer å reise på turer med organisasjoner som Aktive Fredsreiser og Hvite Busser, skreiv avisa Dagen i oktober i fjor.

– Det er dyrt å reise på skoletur helt til Tyskland eller Polen. Det er i statsbudsjettet for 2019 derfor øremerket 15 millioner kroner årlig til slike skoleturer, som en del av handlingsplanen mot antisemittisme. Jeg håper at tilskuddet vil bidra til at enda flere ungdommer kan reise på slike turer, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til avisa den gang.

For å kunne søke om støtten må elevene være mellom 12 og 16 år, og turen må ha en faglig tematikk. Tilskuddsordningen er en del av regjeringens handlingsplan mot antisemittisme.

Dannelsesreise

– Staten har satt av midler i statsbudsjettet, noe som viser viktigheten av at slike turer gjennomføres. Det er usikker hvor stor denne støtten blir, og vi håper at også kommunen kan finne midler i deres budsjett til slike turer, skriver Flaa, og slår fast:

– Bare det å slippe å betale 80.000 kroner til skolen ville hjulpet oss veldig!

Til Lillesandsposten uttaler ordfører Gyro Heia (Sp) seg positivt om turene til Polen.

– Vi må avklare med administrasjonen om det er rom i budsjettet eller om vi kan vurdere ekstrabevilgning, men jeg vil ikke forskuttere noe. Polenturen er en viktig dannelsesreise, sier Heia.