Gave til sportsbu

FORNØYD: Enhetsleder Trude Murberg (t.h.) og kommunalsjef Marianne Moen Knutsen i Birkenes kommune er tydelig fornøyd med gaven. Det er for øvrig også Aslaug Hagestad Nag fra Gjensidigestiftelsen også.

Kanskje allerede neste vinter kan julegaven komme folk på Birkeland til gode.

– Det vi ønsker er å etablere et tilbud som driftes av frivilligsentralen og «D goe selskab» sammen. Vi ønsker å kjøpe sportsutstyr til barn og voksne og låne dette ut gratis, for å fremme sosial inkludering her på Birkeland, sier Tyra Rachel Torp-Bangsund ved «D gode selskab», og legger til:

– Noen av skolene har tilbud til elevene, men vi ønsker å tilby utstyr av god kvalitet til alle, og vi kan også tenke oss å ha telt og soveposer og den slags.

En helt vanlig tirsdag ettermiddag sitter smilene løst utenfor det gamle motellet på Strøget. Birkenes frivilligsentral og «D goe selskab» har fått en tidlig julegave av Gjensidigestiftelsen.

Kommer godt med

– Både fysisk aktivitet og sosialt arbeid er viktig for Gjensidigestiftelsen, og da er det viktig med utstyr. Gjennom året er det mange idrettsdager og lignende som kan skape et klasseskille mellom de familiene som har utstyr, og de som ikke har, sier Aslaug Hagestad Nag i stiftelsen, og slår fast:

– Det er uheldig, og det er også flere familier som ikke har mye sportsutstyr liggende. Ved å låne dette ut kan man motarbeide utenforskap.

Frivilligsentralen har søkt stiftelsen om 99.500 kroner til støtte for tiltaket, og Nag har med seg hele summen når hun tar turen til Birkeland.

– Pengene her kommer veldig godt med, og blir en god start for prosjektet, sier Torp-Bangsund.

GAVE: Aslaug Hagestad Nag fra Gjensidigestiftelsen med julegave til enhetsleder Trude Murberg i Birkenes kommune og Tyra Rachel Torp-Bangsund i «D gode selskab».

Treffer alle

Frivilligsentralen skriver dette i sin søknad: «I dag er det mange barn/familier som opplever utenforskap grunnet økonomi. Vi har også en del flyktninger bosatt i kommunen. Begge disse gruppene har ofte problemer med å stille med greit sportsutstyr ved arrangementer på skolen eller på fritiden. Vi ønsker å kunne tilby gratis utlån av kurant sportsutstyr.»

For å skaffe tilstrekkelig sportsutstyr, har de søkt o penger for å kjøpe inn variert utstyr i forskjellige størrelser. De tenker at frivillige i Frivilligsentralen og D Goe Selskab skal drifte utlånet i Sportsbua, som muligens blir plassert i kjelleren ved det tidligere motellet.

– Dette med utstyr er noe vi har snakket om lenge, og noe vi er veldig glade for at vi nå får på plass. Dessuten er det jo bærekraftig at familier ikke trenger å kjøpe alt mulig utstyr, før barna i det hele tatt får prøve om idretten er noe for dem, sier kommunalsjef Marianne Moen Knutsen, og slår fast:

– Dette tiltaket treffer alle, og skaper mer aktivitet i Birkenes.

Takker og bukker

Gjensidigestiftelsen deler i 2019 ut 4,5 millioner kroner til totalt 28 prosjekter i Aust-Agder. Nag mener tilsvarende prosjekter andre steder i landet har hatt ønsket effekt.

– På nasjonalt plan ser vi at frivilligsentraler som har en utstyrsbod opplever økt etterspørsel, og at tilbudet er ettertraktet og populært. Det forteller noe om behovet for denne type tilbud, sier hun.

Totalt kom det 92 søknader fra Aust-Agder. Det er Anne Karin Haugstulen Tveide som er ansatt som daglig leder for frivilligsentralen. Hun var dessverre syk da nissen kom på besøk, men sjefen hennes, enhetsleder Trude Murberg smilte på hennes vegne.

– Vi må jo bare takke på vegne av alle innbyggerne, og oppfordre folk til å ta kontakt dersom de har noe utstyr de ikke bruker, sier Murberg.