Avgjort rett etter valget

ØKT LØNN: Gyro Heia (Sp) og flere politikere får økte godtgjørelser som følge av vedtaket i kommunestyret torsdag. Blant annet partifelle Anders Topland og Silje Bjørnarå Drangsholt gikk på talerstolen for å forsvare økninga i godtgjørelse.

Frp-politiker mener sosialistene har lønnsfest. Ap-representanter sier de svelger kameler.

– Jeg har tro på at vi har fått en god ordfører, men dette er et dårlig tidspunkt for å øke godtgjørelsen. Jeg har vært mot dette innad i partiet, og jeg synes vi kan ta økninga seinere når vi har vist at vi kan gjøre en god jobb, sier Kåre Johny Engesland (Ap), og legger til:

– Økning i godtgjørelse er nedfelt i samarbeidsavtalen, og dermed blir dette min første kamel jeg svelger i kommunestyret.

Kommunestyret vedtok torsdag nytt godtgjørelsesreglement for politikerne. Totalt øker godtgjørelsene fra 1,5 til 1,8 millioner kroner. Ordfører Gyro Heia (Sp) får økt sin godtgjørelse fra 75 til 90 prosent av godtgjørelsen til en stortingsrepresentant, og får dermed 889.197 kroner.

De nye godtgjørelsene blir vedtatt mot ni stemmer (H, Frp og KrF) og gjelder i all hovedsak fra 1. januar 2020. Enkelte av godtgjørelsene gis tilbakevirkende kraft.

Ikke for mye

– Det er mye penger, men ikke for mye. Når en ser på ordførere rundt, er dette bare på sin plass. Hun gikk fra ei lederstilling i NAV og ble ordfører. Det er ikke riktig å gå ned i lønn. Hun har ni år som leder bak seg, og hun holder på med en mastergrad i ledelse, sier Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp).

Hun mener kommunen drar nytte av Heias erfaring, og påpeker at dyktige folk koster, men at det lønner seg i lengden. Ordføreren i Froland har til sammenligning 90 prosent av en stortingsrepresentant.

– Selvfølgelig mener jeg ordfører og varaordfører skal ha en anstendig lønn, og 75 prosent er anstendig. Det er ikke for lønna jeg driver med politikk. Jeg vil tro posisjonen bruker partipisken, men jeg kan ikke forstå at Ap som snakker om høye lederlønninger eller Sp som vil være for småkårsfolk, går inn for dette, sier Odd Gunnar Tveit (Frp) og forsetter:

– I dag er det sosialistene som har lønnsfest. Det får de håpe velgerne har glemt om fire år.

KAMELER: Både Kåre Johny Engesland (Ap) og Vibeke Tobiassen (Ap) gir utrykk for at de svelger kameler i saken om høyere godtgjørelse til politikerne. Ruth Kylland Martinsen (t.v.) fra felleslista SV / MDG har ikke kvaler med å øke godtgjørelsene.

Avgjort i høst

Gjennom debatten blir det klart at økte godtgjørelser var et tema allerede i forhandlingene etter valget. Anders Topland (Sp) avviser derimot at Senterpartiet valgte den sida som tilbød høyest økning for politikerne.

– Dagens godtgjørelse ligger godt under nabokommunene, og inkluderer all overtid og ekstraarbeid ordføreren utfører. Med dagens lønn kan vi ikke regne med å rekruttere kommunale ledere til ordførerjobben. Husk at hun skal leve av denne lønna, sier Topland.

Det siste argumentet får Vibeke Tobiassen (Ap) til å reagere.

– Argumentet til Topland om å leve av lønna, er på grensa for meg. Det er feil at det er lønna til Gyro vi snakker om, det er ordførerlønna. Vi skal ha en drivkraft i politikken, og ikke la lønna drive oss. Så får vi heller svelge noen kameler, sier hun.

Mye idealisme

Selv om Høyre samarbeider med flertallskoalisjonen på budsjettet, er de ikke enige i økninga. Også Ragnhild Aasen (H) påpeker at saken ikke dreier seg om personer, mens Arild Windsland (H) ber om en evaluering av godtgjørelsesreglementet etter ett år. Det får han ikke flertall for.

– Jeg er ikke enig i at dette handler om å få kommunale ledere til å bli ordførere. Det ligger veldig mye idealisme i å være ordfører, og selv valgte jeg faktisk å redusere godtgjørelsen, sier Windsland, som var ordfører fra 2011 til 2015.

Motstanden fra Høyre faller ikke i god jord hos Senterpartiet.

– Det er moro å høre på Høyre i dag. For noen få måneder siden var de veldig klar for dette, men det er selvsagt lov å ombestemme seg, sier Bjørn-Tore Hovland (Sp), som ledet forhandlingene både med Høyre og Arbeiderpartiet etter valget.