Aktuell med julekonsert

MUSIKK: Anette Lyngbø satser på å lansere egen musikk neste år. FOTO: Iselin Rosseland

Åpen om hvordan vanskelig ungdomstid har formet henne som musiker. Nå er hun snart klar med egen musikk.

– Dette blir første gang jeg synger på Sørlandet siden 2014, så jeg gleder meg stort til å opptre på hjemmebane igjen, sier Anette Lyngbø til Birkenesavisa.

Mange vil kjenne henne igjen som bakergutten i Youtube-suksessene til Birkebilla. Videoen av forestillinga er per dags dato strømmet nær fem millioner ganger på nettstedet. Nå er hun derimot aktuell som gjesteartist når Mads Belden reiser landet rundt med sine julekonserter.

– Jeg vet mange sier dette, men jeg har fått høre at jeg sang før jeg pratet. Det har alltid vært en stor del av meg. Til mammas store ydmykelse sang jeg gjerne av full hals på fulle busser, kjøpesentre og ellers hvor det befant seg folk, sier Lyngbø.

Nå synger hun ikke så mye på fulle busser, men fredag synger hun i Grimstad kirke. Hun er gjesteartist også i Holmestrand kirke, og utover det første solist under resten av turneen.

UNG SCENE: Bildet fra 2012 viser Anette Lyngbø på scenen under Ung scene.

Starta i Birkebilla

– Det blir åtte konserter totalt spredt rundt landet, og for første gang med dette konseptet besøker vi til min store glede Aust-Agder, sier Lyngbø.

Som niåringen ble hun på en måte kastet inn i det, da hun fikk hovedrolla i Birkebilla-oppsetninga Maurits og den store barnålkrigen. Etter forestillinga fikk hun mange hyggelige tilbakemeldinger, og dermed rulla ballen videre.

– Jeg var så heldig å få synge på mange oppsetninger rundt om på Sørlandet. Sang, og for så vidt skuespill, ble en del av identiteten min på Birkeland, og jeg fikk ikke nok. Som barn var jeg full av drømmer, og det var liten tvil om at den største drømmen var å bli sanger, sier Lyngbø, og legger til:

– Her vil jeg hylle blant annet Anne Svendsen og Wenche Flaa Eieland som virkelig lot meg få skinne, og hjalp meg opp og frem.

Ubalanse i ungdommen

Oppveksten på Birkeland ble likevel ikke preget utelukkende av solskinn og skyfri horisont. Sangen ble en distraksjon fra det vonde.

– Det skjedde noen tunge ting under oppveksten min, og jeg skulle være så sterk hele tiden. Men når jeg sang og skrev tekster, fikk følelsene lov til å komme frem. Det ble et fristed, og jeg kunne drømme meg bort i musikken. Når det kom til sang hadde jeg så mye selvtillit, pågangsmot og mestringsfølelse, sier Lyngbø.

I ungdomsalderen ble hun utsatt for noe som forandret henne, og som fremdeles sitter i henne den dag i dag.

– Ingenting av det jeg elsket var en selvfølge lenger, og jeg brukte mange år på å komme i balanse igjen. Jeg mistet fullstendig håpet om at jeg noen gang ville kunne få en karriere som sanger, og jeg ga rett og slett opp. Det var noen år hvor jeg så vidt sang en eneste strofe, eller skrev en eneste linje, sier Lyngbø til Birkenesavisa.

BAKERGUTTEN: I 2011 gikk Hakkebakkeskogen sin seiersgang på Birkeland. Seinere har Birkebilla gjort suksess med forestillinga på strømmetjenesten Youtube.

Lykkelig igjen

Etter noen år ble det likevel musikken som fikk puslespillet til å gå opp. Hun ble spurt om å synge i bryllup og alt kom sakte, men sikkert tilbake.

– Når jeg endelig var på scenen igjen, så kjente jeg at det er dette som gjør meg lykkelig. Å formidle musikk. Ikke minst er det enormt terapeutisk for min egen del. Alle følelsene får sitt sted, sier hun.

For henne er det hjertet som snakker når hun skriver, og gjennom sangen blir følelser satt i sving.

– Når jeg synger føler jeg meg fri, og jeg glemmer tid og sted. Og det har vært nødvendig. I sommer skrev jeg over 20 sangtekster, og seks melodier, sier hun.

Det ble så mange prosjekter at hun ikke kunne sitte med alt på egen hånd. Hun kontaktet et par produsenter og har nå fire sanger under produksjon.

– Den første sangen blir nok ferdig i år, og forhåpentligvis er den på Spotify og andre strømme-tjenester i løpet av nyåret, sier Lyngbø.

Setter ord på følelser

Alle sangene hun skriver betyr mye for henne, og er utgangspunkt fra egne erfaringer. Hun ønsker å formidle sanger som kan bety noe for andre.

– Jeg har kjent så mye på angst, ensomhet, redsel og sorg, og jeg har følt meg så alene om det. Men jeg vet så godt at jeg ikke er den eneste som har det sånn, og at mange av oss skal igjennom mye tøft her i livet, sier hun, og legger til:12

– Jeg håper at mine sanger kan hjelpe andre å sette ord på egne følelser og kanskje fjerne litt av følelsen om at man er ensom i verden.

Musikk neste år

Lyngbø synes det er viktig å snakke om vanskelige ting, selv om det er så veldig vanskelig.

– Derfor vil jeg prøve å gjøre det gjennom musikk. Selv om det også er utrolig skummelt og sårbart, så stopper ikke hodet mitt å skrive alle tekstene eller høre alle melodiene. Dermed har jeg har innfunnet meg med at jeg bare får dytte all frykt til side og heller bare kjøre på, sier hun.

Nå før jul er det fullt kjør med julekonserter, men neste år håper hun å få gitt ut egen musikk.

– Ja, jeg håper at året 2020 vil være et år hvor jeg får gitt ut musikk, og kanskje holdt egne konserter. Men akkurat nå er hodet mitt hundre prosent innstilt på juleturnéen, avslutter hun.