Vurderer alkoholpolitikken

ALKOHOL: Ordfører Gyro Heia (Sp) vil lytte til argumenter for å åpne opp for skjenkebevilling på Tobias jorde og andre steder i kommunen.

Ordføreren vil lytte til de ulike argumentene i spørsmålet om alkoholpolitikk.

–  Jeg er villig til å se på de alkoholpolitiske retningslinjene i kommunen. Når det kommer gode innspill som er begrunnet må vi se på saken, sier ordfører Gyro Heia (Sp).

I forrige ukes avis skrev Thomas Stensvand i Fjordbrøl et leserinnlegg om kommunens alkoholpolitiske retningslinjer. Stensvand mener reglene gjør det krevende å arrangere konserter eller dans sentralt på Birkeland.

Kommunens alkoholpolitiske retningslinjer som legger en rekke begrensninger på hvor det kan serveres og nytes alkohol. I retningslinjene slås det blant annet fast at det ikke gis bevilling til arrangementer på Tobias jorde, eller i nærheten av trafikknutepunkt, skoler eller barnehager.

– Dette føles ganske firkanta. Ta for eksempel alle konsertene som arrangeres på Havnetomta i Lillesand. Hvorfor skal man ikke kunne få dette til på Tobias jorde, skriver Stensvand.

Revidert etter valget

– Er det problematisk å arrangere et slags Fjordbrøl på Tobias jorde?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Det er alltid argumenter for og mot når det er alkohol inne i bildet, og så blir det å veie disse argumentene opp mot hverandre, sier Heia.

Kommunens nåværende retningslinjer ble vedtatt i september 2016, ett år etter forrige kommunevalg i 2015. De gjelder til 2020, og en rullering med eventuell revidering er dermed på trappene.

– Jeg har også fått andre innspill på dette, og det er naturlig å ta en debatt. Det sto allerede på blokka vår, og derfor er det interessant at innspillet kommer nå. Innlegget kommer i riktig tid med tanke på revidering av retningslinjene, sier Heia til Birkenesavisa.

Motstemmene tydelige

Ordføreren forteller at hun også har fått innspill i motsatt retning av hva Stensvand og kompani ønsker. I denne avis har Lars Aasbø advart mot en lemping av skjenkereglene.

– La oss være fornuftige, så vi ikke går inn for å rive ned grenser for alkoholens herjinger, så Birkenes fremdeles blir en kommune der det er godt og trygt å vokse opp og bo, for alle, skriver Aasbø.

Dagens retningslinjer har blant annet en bestemmelse som går på alkoholservering i kommunale bygg. Her slås det fast at det ikke er tillatt å servere eller drikke alkohol i Gamle Valstrand skole eller Birkeneshallen. Når det gjelder Birkeland og Valstrand skoler er servering og inntak begrensa til kantina ved kulturarenaen.

Lytter til argumentene

Når det gjelder Birkeneshallen, etterfølges forbudet med en bestemmelse om at kommunestyret kan gi dispensasjon til arrangementer som av kapasitetsgrunner ikke kan holdes i andre kommunale bygg hvor det er tillatt å servere alkohol.

– Bør politikere lytte til bransjefolk som Stensvand og Fjordbrøl?

– Ja, det er naturlig å lytte til bransjen, og de som har argumenter mot. Vi politikere bør lytte til de ulike sidene, og så er vi 21 personer i kommunestyret med ulike meninger. Når vi har hørt alle sidene kan vi danne oss et bilde, sier Heia.