Verdige kulturprisvinnere

VINNERE: Denne fornøyde vinnerkvartetten representerer mye dugnadsånd og frivillig innsats. Fra venstre ser vi Atle Uldal (som mottok Ungbirken på vegne av sin sønn Martin Uldal), Kulturprisvinner Reidar Andreassen og kulturblomstvinnerne Audun Rosåsen og Tom Johnsen.

Unison trampeklapp fra en fullsatt Torsbuhall vitnet om at årets kulturpris til Reidar Andreassen var særdeles fortjent.

Under andre del av den store kulturfesten på Herefoss var det bygdas egne som skulle hedres for sin store innsats for bygdas kultur og idrettsliv. Kulturfesten rullerer mellom de tre bygdesentraene og fredag kveld samlet store deler av Herefoss og mange gjester fra hele kommunen seg i storstua på Herefoss for kulturfest og utdeling av både kulturpris, kulturblomst og Ungbirken.

Det er tjenesteutvalget som står for tildelingen, og utvalgets leder Anders Snøløs Topland (Sp) kunne fortelle at de hadde hatt et luksusproblem, og hadde mange aktuelle kandidater. De hadde likevel ikke problem med å enes om årets prisvinnere.

– Dette er vel det mest trivelige vi kan være med å vedta, slo han fast før han overlot ordet til ordfører Gyro Heia (Sp).

– Det er en glede å hedre ildsjelene våre. Det de gjør av dugnadsarbeid har en vanvittig samfunnsverdi. De bidrar til tilhørighet og engasjement i lokalsamfunnet. Derfor er det utrolig stas å gi dem denne heder og anerkjennelse, sa Heia før tildelingen.

Ungbirken til Uldal

Først ut var utdelingen av Ungbirken til skiskyttertalentet Martin Uldal. I statuttene står det at det er kommunens heder til ungdom under 25 år som fremmer kulturlivet i kommunen og markerer kommunen positivt utad. Prisvinnerne skal ha hatt fremragende prestasjoner innen alt fra idrett- og kulturtevlinger til sang, musikk og vitenskap.

Prisen består av diplom, blomst og gavesjekk på 5.000 kroner. Martin Uldal (18) er fra Birkeland, men har aner fra Herefoss. I juryens begrunnelse fortelles det at Martin nå går siste året på Norges toppidrettsgymnas på Lillehammer.

Han går for Birkene IL og driver med skiskyting på nasjonalt toppnivå. Han har i løpet av de siste årene etablert seg som skiskytter på nasjonalt toppnivå innen juniorklassene. I fjorårssesongen 2018/2019 fikk han mange topplasseringer, deriblant ett gull, 2 sølv og en bronse i NM for junior.

Han fikk også representere Norge i Ungdoms-OL i Bosnia og vant Norgescupen sammenlagt i klassen M18. Martin satser for fullt inn mot ny sesong (19/20). Denne sesongens store mål er å kvalifisere seg til Junior VM i Sveits i februar.

Martin Uldal var selv ikke tilstede, men hans far Atle Uldal mottok prisen på hans vegne.

– Det var veldig gøy og kommer utrolig godt med, sier Martin Uldal på telefon fra Lillehammer, hvor han nå forbereder seg til neste helgs sesongåpning på Geilo.

Han legger til at pengene skal brukes på nytt utstyr som kan hjelpe ham å bli enda litt bedre.

Dugnadsheder

I år ble det delt ut to kulturblomster. Begge til personer som har utmerket seg med mye dugnadsarbeid for bygda. Årets kulturblomstvinnere er Audun Rosåsen og Tom Johnsen.

Audun Rosåsen er alltid positiv til dugnadsarbeid i bygda og deltar selv på disse. Setter ofte i gang med dugnadsarbeid og forskjønnelse på eget initiativ. Har vært aktiv i bygdeutviklingen og i arbeidet for å bevare butikken i bygda. Han er med i menighetsrådet for Herefoss kirke, og i dugnadsarbeidet der. Han er en av bygdas ildsjeler som ikke fremhever seg selv, er begrunnelsen for prisen.

Tom Johnsen har vært primus motor for å få på plass sandvolleyballbane og badeplass i Kirkekilen. Han har lagt ned utallige dugnadstimer for å få anlegget på plass. Han er aktiv i gjennomføring av Fjordbrølfestivalen på Herefoss. Han blir beskrevet som arbeidsom, nevenyttig, og alltid i godt humør. Han ser muligheter og ikke begrensninger. En evig optimist som får folk med seg, og får ting til å skje.

– Det var veldig trivelig. Dugnaden gir meg mye. Det er veldig moro og sosialt, samtidig som det er godt å gjøre noe for de unge, sier Johnsen.

Han flyttet til Herefoss i 2013 og det tok ikke lang tid før han engasjerte seg. Allerede året etter var han leder av Herefoss Utvikling.

Like overrasket var Audun Rosåsen.

– Det var fullstendig overraskende, jeg hadde ingen peiling på dette. Jeg føler ikke selv jeg har bidratt så mye, men det er veldig viktig å ha dugnadsildsjeler, spesielt i ei sånn lita bygd, sier han.

Om han selv ikke synes han har bidratt så mye, så er ikke det et inntrykk de andre i hallen deler.

Høydepunktet

Så var det selveste høydepunktet. Den høythengende kulturprisen. At den skulle tilfalle Reidar Andreassen var virkelig på sin plass skal vi tolke tilbakemeldingene etter tildelingen.

For hovedpersonen selv var tildelingen veldig overraskende.

– Ja, dette hadde jeg ikke ventet, men det er klart det er veldig moro. At jeg ikke hadde ventet det henger sammen med at det nå er så lenge siden, og jeg har lagt det bak meg, sier en overrasket Reidar Andreassen.

Begrunnelsen for tildelingen var veldig omfattende og lang, så vi nevner bare en liten del av det Reidar Andreassen har gjort.

Reidar har vært med i kommunestyret og vært leder av kulturstyret. Han har vært meget allsidig og vært med i mange ulike idretter; kretsmester i orientering, sørlandsmester i skiskyting. Han vært aktiv og i styret i både skiskyttergruppa og orienteringsgruppa i en årrekke.

Reidar har flere NM-medaljer både i langrenn og friidrett. Han har to NM-gull på femmila, og i friidrett tok han NM-gull på 10.000 m i 1960.

Verdt å nevne er også sølvmedaljen han tok med Herefoss IL i NM i 1964 i stafett sammen med broren Ivar og Aadne K. Mykland. Disse prestasjonene gjorde at han, som den eneste fra Birkenes, har mottatt Egebergs ærespris for å være på topp i to idretter på nasjonalt/internasjonalt nivå.

Han representerte Norge både sommer og vinter i en årrekke og ble uttatt til to olympiske leker. (1960 og 1964)

Han har vært militær verdensmester på ski med både skyting og slalåm. Han var dominerende i Norden i fjelløp i mange år og vinner av Svalandsgubben som 42-åring. I 1963 vant Reidar Besseggenløpet på 1.16.48, en rekord som sto i hele 51 år.

Hans lange karriere strakk seg over 30 år fra 1953 til 1984 da han ble verdensmester for veteraner i Holmenkollen. Han har vært instruktør både i friidrett, langrenn og skiskyting på lokalplanet, han fikk også tilbud om å overta som landslagstrener for ski. Reidar har representert sine heimkommuner Herefoss og Birkenes på en flott måte og løftet alle de tre idrettslagene Herefoss IL, IL Gry og Birkenes IL, samt skytterlagene i Herefoss og Birkenes. Ingen har gjort navnet Herefoss mer kjent utover landet enn han, lyder det i juryens begrunnelse.