Tettere på politikken

LEDER: Bjørn-Tore Hovland (Sp) leder utvalget for samfunns-, steds- og næringsutvikling.

Linda Hye (Ap) og Bjørn-Tore Hovland (Sp) leder de nye utvalgene.

– Jeg forventer at vi med denne nye strukturen kan påvirke politikken på et tidligere tidspunkt og på en tettere måte. Det opplever jeg at politikerne i utvalget har et ønske og interesse om, sier Bjørn-Tore Hovland (Sp).

Onsdag vedtok kommunestyret i Birkenes den nye utvalgsstrukturen som flertallskoalisjonen varslet etter valget i september. Tjenesteutvalget legges ned, og erstattes av to utvalg. Et for oppvekst, helse og velferd, og et for samfunns-, steds- og næringsutvikling. Hovland skal lede sistnevnte, mens Linda Hye (Ap) tar lederrollen i førstnevnte.

– Dette gleder jeg meg til, og jeg har store forventninger til det nye utvalget. Nå skal vi jobbe aktivt med oppvekst, helse og velferd på en annen måte en vi har gjort tidligere, sier Hye (H) til Birkenesavisa.

Kaffekopper

Det er et enstemmig kommunestyre som går inn for den nye utvalgsstrukturen, og saken skaper heller ikke store debatten. Odd Gunnar Tveit (Frp) mener det er helt greit med flere utvalg, men spør om kommunestyret har glemt hvorfor man i sin tid reduserte antall utvalg.

– Jeg har fulgt med i utvalgets arbeid, og det er ikke spesielt mange saker i tjenesteutvalget. Jeg er redd det blir mange kaffekopper i disse utvalgene, sier han.

Det er ikke Arild Windsland (H) redd for. Han mener de nye utvalgene har mulighet til å påvirke politikken, men påpeker at de krever noe av politikerne.

– Når jeg begynte i politikken på slutten av 70-tallet var det politisk vedtak på hvem som skulle få omsorgsbolig. Siden den gang har saksmengden for politikerne blitt redusert. Jeg har tro på at det kan skapes politikk, og utvalgslederne får en jobb å gjøre. Jeg tror fort kaffen kan bli kald dersom politikerne og administrasjon jobber i lag, sier han.

LEDER: Linda Hye (Ap) skal leder utvalget for oppvekst, helse og velferd.

Tidlig på ballen

Heller ikke Hovland er spesielt redd for koffeinsjokk utover i valgperioden.

– Nei, jeg er helt enig med Windsland. Det at vi får lite å gjøre er det som bekymrer meg minst. Overalt hvor jeg går er det folk som huker tak i meg, og vil drøfte saker som er relevante for dette utvalget, sier han.

De to utvalgene vil i utgangspunktet har åtte møter i året, og skal møtes mandag og tirsdag kveld.

– Nå som vi har fått budsjettforslaget fra rådmannen er det tydelig at det blir krevende tider framover. Da er det spesielt viktig at vi er tidlig på ballen, og dermed har mulighet til å fylle tjenestene med innhold og den utviklinga vi ønsker, sier Hye.

Hun får selskap av Jon Inge Holm (H), Ruth Kylland Martinsen (SV/MDG), Syvert Furholt (Sp) og Karl Sollie (Frp) i det nye utvalget for oppvekst, helse og velferd. Hovland på sin side har med seg Wenche Stoveland (Sp), Trygve Endresen (H), Signy Aas Andreassen (KrF) og Kåre Johny Engesland (Ap) i utvalget for samfunns-, steds- og næringsutvikling.