Aktiv 60-åring

VOKSNE OG ANSVARLIGE: 4H-fagrådgiver Inger Aa. Øyen, ordfører i Birkenes Gyro Heia (Sp), plakettvinner Morten Torkildsen, leder i Symra 4H Hizel Shale, klubbrådgiver Syvert Emelius Furholt og klubbrådgiver Simon Reinken.

Symra 4H i Vegusdal fyller i disse dager 60 år.

– Det er barna som styrer det meste selv. De velger styre med leder, sekretær og kasserer, og alle får en oppgave de kan jobbe med fra vår til høst. Barna kan også lage sin egen oppgave, sier klubbrådgiver Simon Reinken til Birkenesavisa.

Etter 60 år ble høstfesten spesielt festlig i år. Gjennom året har det vært ei fellesoppgave «Bli kjent i bygda vår», hvor barna blant annet har besøkt Skreros. Der fikk 4H-barna innblikk i hva trekunstner Terje Gordon Jensen driver med, og mye annet spennende som er å finne på Skreros. Gamle gravfunn og mye historikk.

Ellers har turen gått til Iveland og Vegusdal bygdemuseum. Her fikk de omvisning av Steinar Gjerustad. Særlig familien fra jernalderen og stokkebåtene fanget barnas interesse, og det kan man lese på plakaten som de har laget, med bilder fra de forskjellige aktivitetene.

SKREROS: Fra de fargerike plakatene som illustrerte aktivitetene som barna har vært med på.

Høsten 1959

God innføring i skogpleie fikk de som besøkte Jon Olav Fidje i skogeierlaget, og fulgte prosessen fra planting av skog, til felling av trær med moderne hogstmetoder. Ellers har prosjektet vært innom Røyland gård, med syltetøy og saftproduksjon og mer til.

Noen av barna har sovet ut under åpen himmel, og spirantene har bakt lefser med god hjelp fra bygdekvinnelaget. På festen er det satt fram smaksprøver av resultatet. På en pinne med skrift står det «Vær så god, men ikke vær grådig».

Et lite tilbakeblikk igjennom 60 år ble det også.

Oppstarten fant sted på Engesland høsten 1959, og det var Tomine Furholt, leder i Vegusdal bondekvinnelag som tok initiativet. Opprinnelig kom ideen om en barne- og ungdomsorganisasjon fra de store landområdene i Midtvesten i USA.

MANGE BARN: Fra utdelingen av merker og diplomer.

Flotte gjester

Grunntanken var å lære de unge jordbruksprinsipp, og å stimulere lysten til å gjøre ting selv og «lære ved å gjøre», som er mottoet i 4H.

På festen er foreldre, besteforeldre og søsken tilstede, og selebre gjester som nybakt ordfører Gyro Heia (Sp), banksjefen Harald Flaa i Birkenes sparebank, og Jon Olav Fidje fra skogeierlaget. Alle hadde de med gaver til 60-årsjubilanten.

Fagrådgiver Inger Aa Øyen roste klubben for godt arbeid. Morten Torkildsen som er klubben eneste plakettvinner (19 år) i år mottok invitasjon til plakettfesten i slutten på november på Klubben i Kristiansand, det gjorde også klubbleder, klubbrådgivere og ordfører.

Og hvis noen er i tvil, så står de fire H-ene for: Klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse.