Åpner kafe på Fidjetun

PENSJONAT: Tore Hvaal og Lena Strøyer utenfor Fidjetun pensjonat.

Seinere i høst kan vegdølene ta turen til Gustav.

– Jeg er hos Gustav, var det en av naboene som sa på telefon, da det var spørsmål hvor han befant seg, sier Lena Strøyer.

Hun er den ene av innehaverne av Fidjetun pensjonat, eller Heimly, som stedet kalles på folkemunne. Stedet var i sin tid pensjonat og landhandel på Fidjetun i Vegusdal. Bygd av Gustav Sunsdøl i 1928.

Den gamle rødmalte bygningen har ikke vært i bruk på flere år, helt til Lena Strøyer og Tore Hvaal fikk øye på en annonse på Finn.

– Vi tenkte dette er drømmehuset eller galskap, og kjøpte det samme dagen, og flytta hit i oktober 2018. I påska i år hadde vi åpent hus, og da var det nærmere 60 personer innom til smaksprøver og kaffe og te, sier hun til Birkenesavisa.

FIDJETUN: Lena Strøyer og Tore Hvaal slapper av i den idylliske bakhagen.

Noe nytt

Det er en gammel drøm som nå blir realisert, men det er mye som skal gjøres. Det elektriske må oppgraderes og renseanlegg skal på plass. Begge er bymennesker, henholdsvis fra Oslo og Ski, så landlivet er nytt for begge to.

– Vi ville prøve noe nytt, sier Strøyer.

Hun er utdanna inn kunst, og har jobba med shipping i flere år. Han har sin bakgrunn i helsesektoren, da hovedsakelig mennesker med autisme.

– Har dere angra?

– Nei, det er jo en så fin plass, og folk rundt oss er så positive og hjelpsomme med råd og tips, sier hun.

I slutten av september eller begynnelsen av oktober håper de å åpne kafe i bygget.

ROM: Lyse og trivelige rom i andre etasje.

Satser etappevis

– Vi satser på åpne kafe og ha åpen dag før jul med mat og førjulshygge, men det koster å restaurere gamle hus, så ting må komme gradvis. Vi har jo planer om middagsservering på sikt, salt lam med løksaus er visst noe folk ønsker seg, sier Strøyer.

Hun er glad i å lage mat, og lærer gjerne om tradisjonsmat. Det er så mye de har lyst til, men er fast bestemt på å bygge seg opp gradvis.

– Etter hvert kan det bli aktuelt å arrangere kulturkvelder med konserter og kunst, sier hun.

Paret har mottatt penger fra kulturminnefondet og fylkeskommunen. I andre etasje er det rom med retromøbler og senger. Det er ikke innlagt vann ovenpå, så foreløpig er det gammeldags vaskestell, med vannmugge og vaskefat på hvert rom.

– Dette skal være et sted både for unge og eldre, og hvis noen er interessert i å levere lokale egenproduserte ting, tar vi imot småting som syltetøy, saft, og annet, sier Strøyer.

BLOMSTER: Lena Strøyer omgitt av blomster, som er hennes store hobby.

LANDHANDEL: Tore Hvaal og Lena Strøyer i den gamle landhandelen