På tide med gull

MEDALJEGROSSIST: Lars Helge Birkeland tok sitt foreløpig siste NM-gull i rulleskiskyting i 2015 i Os i Østerdalen. Han synes det er på tide med et nytt gull.

Lars Helge Birkeland har klare ambisjoner for NM i rulleskiskyting i Steinkjer kommende helg. Det har også andre Birkenes-løpere.

– Det bør i hvert fall bli medalje, men det er egentlig på tide med et gull igjen. Det begynner å bli noen år siden sist, sier landslagsskiskytter Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa.

Kommende helg går årets NM i rulleskiskyting av stabelen i Steinkjer. På programmet står sprint lørdag og fellesstart søndag. Skiskyttergruppa i Birkenes idrettslag har lang tradisjon for å høste medaljer i skiskytternes sommerlige mesterskap. Og den største medaljegrossisten blant dagens aktive løpere er klubbens flaggskip Lars Helge Birkeland med fire gull, to sølv og tre bronse.

Birkenesavisa har tatt en før-NM-prat med de antatt største medaljehåpene blant birkenesløperne.

Den første testen

Denne sommeren Birkeland lagt om treninga ørlite for å kunne tåle harde konkurranser over lengre tid og forhåpentligvis endelig kunne klatre opp på pallen i et individuelt verdenscup- eller VM-løp. NM i rulleskiskyting blir den første ordentlige testen på om treninga har gitt resultater.

– Det er en viktig test der du får kartlagt hva som fungerer og ikke, og så ser du hvordan du ligger an, bekrefter landslagsløperen fra Mollestad.

Sammen med resten av landslaget reiste han til Meråker sist torsdag på treningssamling før NM. Hele landslaget stiller på startstreken i Steinkjer, så sant de er friske.

– Jeg legger ikke opp treninga spesielt med tanke på mesterskapet, men jeg kommer selvfølgelig til å gi alt når jeg først står på startstreken, lover Birkeland.

Trenes av storebror

Gi alt i Steinkjer kommer definitivt også Lars Aasheim Svaland til å gjøre. 24-åringen fra Svalandsheia har i sommer bytta lag til Holmenkollen Biatlon, hvor storebror Jon Kristian er hovedtrener. Nå er målet å ta steget opp blant de aller beste i Norge.

– Jeg har aldri trent så mye noen gang, og jeg har utvikla meg på skytinga, så nå er målet topp ti i landet, sier Svaland.

Han tror lagbyttet kan gjøre susen.

– Det er veldig bra med storebror som trener. Han er sinnssykt streng, og det gjør det ekstremt profesjonelt, sier 24-åringen.

I motsetning til navnebror og klubbkamerat Lars Helge Birkeland spisser han formen litt mot sommer-NM.

– Jeg satser litt mot det. Det er viktig, og i tillegg har jeg behov for å se hvor jeg står mot de beste i verden, som er Johannes Thingnes Bø, for å se om jeg må gjøre noe annerledes, forklarer Svaland.

Han tok gull på jaktstarten i 2015 som siste års junior. I år er målet medalje i seniorklassen.

– Det er pinadø ikke lett, men det er faktisk målet. Nå skal jeg opp i toppen, nå skal jeg ta medalje blant de aller beste, proklamerer lysluggen.

AMBISIØS: Denne sesongen har Lars Aasheim Svaland (t.h.) ambisjoner om å ta steget opp blant de aller beste skiskytterne i landet. Da er medalje i sommer-NM et naturlig mål.

Tryna på rulleski

I likhet med Lars Aasheim Svaland tok Espen Uldal gull i NM i rulleskiskyting som junior i 2015. I år er han usikker på om han i det hele tatt kommer til å starte. Birkelandsgutten tryna nemlig på rulleski og skada skuldra for et par uker siden. Samtidig ble han syk. Nå er han på bedringens vei, men usikker på om han blir klar til NM.

– Jeg kan ikke bruke armen fullt ut ennå, men målet er å komme seg til start, påpeker 22-åringen, som tok 9. plass på sprinten og 16. plass på fellesstarten under fjorårets mesterskap på Gautefall.

23-åringen står uten lag foran 2019/2020-sesongen. Det skal ikke svekke satsinga.

– Jeg har fått profesjonell hjelp i treningsarbeidet, så jeg føler meg sterkere når jeg går på ski, hevder Uldal.

Han har også jobba mye med skytinga denne sommeren og håper en tur ut i Europa og deltakelse i IBU-cupen kan være innen rekkevidde i løpet av sesongen.

Lillebror Martin Uldal, som er tittelforsvarer på sprinten i sin årsklasse i sommer-NM, har heller ikke hatt den beste oppladninga til mesterskapet.

– Nei, dette har vært en trå sommer. Jeg har vært syk nesten hele tida. Nå er jeg i gang igjen, men jeg må se åssen kroppen reagerer på øktene jeg legger ned nå. Jeg kommer ikke til å gå hvis jeg tror jeg blir verre, understreker 18-åringen, som ville vært en av gullkandidatene i 19-årsklassen dersom han hadde vært i form.

TRÅ SOMMER: I likhet med storebror Espen er Martin Uldal usikker på om han kommer til å gå NM kommende helg etter å ha fått store deler av treningssommeren spolert av sykdom.

Tok gull i 2017

Thor Arild Aas ble norgesmester i 2017 da han gikk inn til gull på fellesstarten i 19-årsklassen under sommer-NM på Feed. På Gautefall i fjor tok han en sterk 8. plass på sprinten og 16. plass på fellesstarten. Foran årets sesong ble eldste juniorklasse utvida med en årsklasse, fra 20-21 til 20-22.

Dermed blir det enda tøffere å hevde seg for 20-åringen fra Engesland.

– Det blir nok hardt å kopiere gullet fra 2017, men en topp fem-plassering, da vil jeg være veldig fornøyd, det vil være som gull, sier vegdølen, som er ferdig utdanna tømrer og pendler mellom jobb i familiebedriften på Engesland og skiskyttersatsing på Lillehammer.

– Det er for å måle seg mot andre løpere og få litt ekstra trøkk i perioder. Det blir som ei treningssamling for meg når jeg er der oppe, forteller 20-åringen.

Bronse-jente

Kusine og jevnaldring Siri Aas kan skilte med bronse på sprinten under sommer-NM på Feed i 2017. I fjor fikk hun hele treningssommeren ødelagt av kyssesyke. Dermed ble resultatene i vintersesongen også så som så. Nå er vegusdaljenta godt i gang med trening igjen. Bosatt på Lillehammer studerer hun idrett ved siden av satsinga på skiskyting.

– Sommeren i år har vært bra. Jeg har økt litt på mengden og fått et bra grunnlag, så jeg håper en får se det til vinteren, sier 20-åringen.

Sommer-NM er ikke et mesterskap hun spisser formen mot, men når hun først stiller opp, ønsker hun å gjøre det så godt som mulig.

– Kroppen kjennes grei ut nå, så jeg er spent på åssen det blir å konkurrere igjen, sier Siri Aas.