Skuffet og revansjesugen

ARKIVFOTO

Landslagsskiskytter Lars Helge Birkeland legger ikke skjul på at han føler seg forbigått etter å ha blitt droppet til både sprinten/jaktstarten og stafetten i VM.

– Jeg er jo ikke fornøyd med å bare få gå én distanse. Det var kjedelig å ikke få gå sprinten og jaktstarten, da fikk jeg heller ikke mulighet til å gå fellesstarten, og det er jo dét som er den beste distansen min, sier landslagsskiskytteren til Birkenesavisa.

Mesterskapet i Hochfilzen går inn i historien som det første VM i skiskyting uten norsk gull siden 1999. Mens jentene var sjanseløse både i de individuelle løpene og på stafetten, hentet gutta hjem tre sølv og én bronse. Alle sølvmedaljene ved Johannes Thingnes Bø, bronsen ved superveteran Ole Einar Bjørndalen.

Etter å ha vist gryende storform i siste verdenscuprunde før VM, reiste Lars Helge Birkeland til Østerrike med et berettiget håp om å få gå alle VM-øvelsene. Landslagsledelsen valgte imidlertid å satse på «de fire store»; Bø-brødrene, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.

Nest beste nordmann

Den eneste øvelsen Birkeland fra Birkeland fikk prøve seg på, var normalprogrammet. Der beviste han til gjengjeld at han hadde noe i VM å gjøre. Med én fattig bom gikk 29-åringen inn til en 9. plass som nest beste nordmann bak Johannes Thingnes Bø.

Mange, inklusive NRKs skiskytterekspert Ola Lunde, mente da at birkelendingen burde få plass på det norske stafettlaget, spesielt ettersom Emil Hegle Svendsen hadde vist sviktende form ved å kollapse i målområdet etter jaktstarten og gå inn til en 27. plass på normalen.

Hegle Svendsen ble imidlertid foretrukket foran en skuffet Lars Helge Birkeland.

– Ut fra prestasjonene i mesterskapet burde jeg fått gått, men jeg visste jo på forhånd at gamle prestasjoner teller mye, og de (landslagsledelsen, journ. anm.) sa at de hadde mer trua på de fire andre, forteller Birkeland.

Ny norsk nedtur

Stafetten endte med en 8. plass etter høyst variabel norsk innsats.

– Synd at det ble en dårlig stafett, men det er vanskelig å si om det hadde gått noe bedre om jeg hadde fått gå. Det får vi aldri vite, sier Lars Helge Birkeland, som lover å komme sterkere tilbake i neste års VM.

– Da må jeg bare være enda bedre, så de ikke kommer utenom meg.

Prøve-OL neste

Årets sesong er imidlertid ikke over. Kommende søndag reiser det norske laget til Sør-Korea og prøve-OL i Pyonghchang.

– Det blir greit å få litt erfaring med forholdene der, om jeg skulle komme med til OL. Det blir det neste målet. Hvis jeg holder meg frisk og skadefri, tror jeg at jeg har alle muligheter til dét, sier landslagsskiskytteren fra Mollestad.