Møllebygg underveis

I GANG: Arbeidet med tomta til det nye museumsbygget er i gang. Museumsbestyrer Frode Borø Svaland og styreleder Kristian Hagestad ser frem til de mange nye mulighetene bygget vil gi.

Birkenes bygdemuseum har starta arbeidet med det nye museumsbygget på Grasham.

Bygget skal blant annet huse Svalandsruta, «Mølla til Mo», et rom med bakerovn, og lager.

Tveite maskin starta arbeidet på tomta denne uka, og i løpet av vinteren og våren 2020 håper museumsbestyrer Frode Borø Svaland at bygget på 270 kvadratmeter er oppe.

– Det representerer en ny æra for museet. Vi får lagret mye av de plasskrevende tingene som vogner og maskiner, og dermed frigjort mye plass i de andre bygningene. Vi har og store forventninger til baksterommet alene, og i sammenheng med møllerommet, sier Svaland, og legger til:

– Vi merker mye interesse rundt dette, og regner med vi kan ha mange aktiviteter der, som trekker til seg et helt nytt publikum. Det gir oss mange nye muligheter, og det er bare fantasien som setter grensene.

Mølla interessant

Selve mølleprosjektet hadde sin spede start for noen år siden da eier av Mos sag på Strøget, Jakob Olaus Mo, henvendte seg til museet. Mo har utviklingsplaner for området, og hadde et ønske om å rive bygget. Han henvendte seg derfor til museet, med ønske om å bevare saga.

Den første tanken var å flytte hele bygget, med innhold. Men bygget var i dårlig stand og det ble en omfattende jobb å flytte det. Museet kom til at saga var plasskrevende og hadde en mindre historisk verdi. Mølla var de imidlertid veldig interessert i. De fant fort ut at ved å sette opp et nytt brukervennlig bygg kunne det avhjelpe mange av museets andre behov.

Stor investering

Arbeidet ble da satt i gang for å finansiere nybygget. Birkenes sparebank gav 750.000 kroner til prosjektet, og de fikk en privat gave på 100.000 kroner. Dette utløste igjen gaveforsterkningsmidler fra Kulturdepartementet. De belønner innsamlede midler og yter 25 prosent av gavebeløpet i tillegg.

Dermed har de sikret seg over en million kroner, men de har litt igjen for å nå målet på 2,5 millioner. Bygdemuseet har noen midler på bok selv, og de har søkt Birkenes kommune om 500.000, noe som kan bli avgjort under høstens budsjettforhandlinger. De manglende midlene finansieres ved lån og ved en kronerulling for prosjektet.

– Vi har opprettet en egen gavekonto i sparebanken for møllebygget. Ønsker noen å støtte mølleprosjektet vårt økonomisk, kan denne kontoen benyttes, sier Svaland.

MØLLA: Jakob Olaus Mo viser frem mølla. Den vil bli restaurert og få en sentral plass i det nye museumsbygget.

Seks seksjoner

Bygget vil bestå av seks seksjoner. Møllerommet vil huse mølla, som gjenskapes så identisk som mulig, og den vil bli restaurert og klar til bruk. Undervisningsopplegget «Fra frø til brød», er noe Svaland og museumsgjengen vil videreutvikle. Med tiden kan de høste eget korn på området, male det i mølla og bake brødet i bakerovnen. Dette er i utgangspunktet et opplegg for barnehagen vår og skolebesøk, men det kan selvsagt være like interessant for bedrifter og forskjellige grupper.

Vi kan ta imot, male og selge mel fra lokale åkere. Når vi har arrangementer ved museet vil selvsagt mølla være i drift, og bakverk være for salg.

– Baksterommet med vedfyrt bakerovn vil derfor kunne bli hjertet i bygget. Her vil vi også arrangere mange kurs i bruk av bakerovn. Mange har allerede vist sin interesse for dette, sier Svaland.

Ellers vil bygget huse Svalandsruta, lager, utstillings- og undervisningsrom.

Historien

Saga ble oppført i 1919, og mølla kom noe senere. Den gamle mølla i Kvennebekken var nedlagt, og tiden etter første verdenskrig viste behov for å etablere møller. Statens kornforretning henvendte seg derfor til kommunen med ønske om å etablere mølle.

Den første mølla ble drevet med torvgass, før de gikk over til elektrisk drift. Mølla ble hyppig brukt, og det var områdets småbrukere som kom med kornet sitt og fikk malt det til ulike melsorter. Det var drift i mølla helt til slutten av 50-tallet.

– Jeg var stadig innom da min onkel Emil Mo som var møller drev mølla, sier Jakob Olaus Mo.

Han setter stor pris på at museet vil ta vare på mølla.

– Jeg har fått rivetillatelse på bygget, men ville gjerne sikre meg at innholdet ble tatt vare på. Slik som det er nå så skjemmer bygget sentrum. Det vil derfor bli revet så fort museet har tatt vare på mølla, sier Mo.