Stort flertall om vind

NEI: Arbeiderpartiets gruppeleder Linda Hye forteller at partiet har snudd.

Kommunestyret støtter ikke nasjonal ramme for vindkraft.

– Heldigvis er det slik at man kan ta ei ekstra runde, og kikke nærmere på vedtak som fattes i formannskapet. Jeg har derfor skrevet et nytt forslag i denne saken. Birkenes kan ikke støtte nasjonal ramme for vindkraft slik den foreligger, sier Linda Hye (Ap).

Mens det i formannskapet var flertall for å støtte nasjonal ramme for vindkraft, har vinden snudd før kommunestyrets møte. Arbeiderpartiet er blant dem som nå sier nei, og gruppeleder Hye forklarer hvorfor.

– Det er ikke noe godt system for å ivareta innbyggerne slik vindkraftsakene behandles i dag. Vindkraftsakene må behandles på en annen måte, og kommunene må ha anledning til å si nei til vindkraftverk, sier hun.

Etter en liten finpuss på forslaget hennes, får det et klart flertall. 17 representanter sier nei til nasjonal ramme, mens fire ønsker å omfavne ramma til NVE. I forslaget som blir vedtatt heter det at nasjonal ramme utgjør et godt grunnlag, som det må arbeides videre med.

Partiets eneste

– Det er dumt å binde seg til å stoppe all vindkraft i all framtid. Ingen vet hva morgendagen bringer, og det er urettferdig for de som håper på en vindturbin på eiendommen. Det er synd Arbeiderpartiet har snudd, det kan jo skyldes valgkampen, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Sammen med partifelle Martin Konstali og partiløse Petter Ross, stemmer han for et forslag fra Torbjørn Bjorvatn (KrF). Selv om Bjorvatn stemte nei til å gi Eon konsesjon i sin tid, vil han nå ikke lukke døra for ytterligere utbygging i Birkenes.

– Jeg er den eneste med dette synet i KrF, et syn jeg gjorde kjent allerede på partiets nominasjonsmøte. Jeg stemte mot Oddeheia og Bjelkeberg av hensyn til naboene som ikke ble godt nok ivaretatt, sier Bjorvatn, og fortsetter:

– I framtida kan det bli aktuelt med flere vindkraftverk. Jeg vil legge vekt på at grunneiere ønsker å bygge ut, naboene blir tatt med og hørt, at det er bedre samhandling mellom kommune og kraftverk, og at de miljømessige konsekvensene minimaliseres.

Lokal verdiskapning

Senterpartiet er tydelige på at de ikke ønsker noen ytterligere vindkraftutbygging de neste fire årene.

– Jeg opplever ikke at noen av forslagene stenger vindkraftutbygging for all framdrift. Jeg synes derimot vi skal legge lokk på utbygging i en god periode framover, sier Anders Topland (Sp).

Tormod Amundsen (KrF) savner en overordnet energipolitikk i landet.

– Kraftpolitikken har gitt oss den velstanden vi har i dag. Det er viktig at framtidig utbygging legger til rette for at det legges igjen lokal verdiskapning. Det er viktig å komme med et innspill til NVE om dette. I dag sendes mye penger ut av landet. Inntil det er på plass, bør vi avvente situasjonen, sier han i kommunestyret.