Fant gul motorsykkel

RAN: Bildet fra bankens overvåkingskamera viser ransmannens medhjelper sittende på MC som ble benyttet til flukt. Nå kan motorsykkelen være funnet. Foto: Bankens overvåkingskamera / NTB Scanpix

Funnet av en gul motorsykkel på Senumstad knyttes til bankran.

– Vi knytter den til forhold som har skjedd i Birkenes for noen år siden. Beskrivelser gitt den gangen gjorde at de som har sett sykkelen nå mener at den kan ligne veldig på den som ble brukt i ranet, sier lensmann Kjetil Nygård ved Lillesand og Birkenes lensmannskontor til Fædrelandsvennen.

Avisa skriver at en turgåer på jakt etter elgspor har funnet en gul motorsykkel på Senumstad. Den knyttes nå til ranet av Birkenes sparebank i november 2010.

– Motorsykkelen ble funnet av en person som bor i området. Nå er den hentet inn og sikret av våre krimteknikere, sier Nygård til NRK.

Kjørte nordover

De to ranerne kjørte nordover på riksvei 41 etter ranet, på en gul motorsykkel. Ranet er ikke oppklart.

For tre år siden viet TV2 tid til ranet i programmet Åsted Norge.

– En knall gul motorsykkel med grønne felger kan ikke gå aldeles upåaktet hen.  Om man ikke har sett sykkelen i ettertid, må det jo være personer som har sett den et eller annet eller flere steder i Norge, kanskje endog på Sørlandet i uker og måneder i forkant av ranet, sa banksjef Harald Flaa til Birkenesavisa den gang.

Nå kan den være funnet, og gi politiet nye muligheter.

POLITI: Et stort politioppbud ble sendt til Birkeland etter ranet. FOTO: Bjørn Vidar Lie / Birkenesavisa

Kan finne spor

– Dersom dette viser seg å være riktig sykkel, og vi kan knytte den til at den er benyttet i ranet, er det gunstig at den er funnet. Den vil kunne gi oss informasjon til å jobbe videre med saken. Det ble gjort mye i etterforskningen den gangen, men ikke nok til å mistenke enkeltpersoner, sier Nygård til Fædrelandsvennen.

Til tross for at motorsykkelen kan ha ligget ute i ni år, er lensmannen åpen for at funnet kan hjelpe politiet i etterforskninga.

– På ethvert åsted er det en mulighet for å finne biologiske spor. Vi vil også kunne finne en historikk på sykkelen og til personer som er tilknyttet denne. Disse vil være ønskelig å få kontakt med og få forklaringer av, sier Nygård til NRK.

Over på få minutt

Tilbake i november 2010 ga daværende lensmann følgende signalement til Birkenesavisa etter ranet, et ran som var over på få minutter.

– Mannen som var inne i banken var temmelig høy, over 1,80 centimeter. Han hadde på seg mørk motorsykkelhjelm og mørke klær. Mannen som ventet på motorsykkelen skal ha hatt på seg blå bukse og mørk grå jakke med en lys stripe over jakka, sa Ole Gustav Henriksen, og la til:

– Motorsykkelen skal ha vært gul med grønne felger og uten kjennetegn.

Den gule motorsykkelen ble sett på Birkeland i dagene før ranet. Etter å ha gjennomført ranet stakk gjerningsmennene av i nordlig retning. Ved Senumstadbrua tok ranerne av til venstre i retning mot Vegusdal. Den siste sikre observasjonen av ranerne ble gjort ved Fidjetun midt mellom Senumstad og Vegusdal klokka 12.30, men de passerte ikke Vegusdalkrysset.

VÅPEN: En av ranerne brukte et håndvåpen i ranet. Det hele var over på få minutter. Bildet er sladdet av Birkenesavisa. FOTO: Birkenes Sparebank / NTB Scanpix