Flytter og forbedrer tilbud

Plassering: Kommunens administrasjon har pekt på fire alternative plasseringer. Alle i nærheten av kommunehuset på Birkeland. Grafikk: Birkenesavisa / Google Maps

Peker på fire alternative plasseringer av ROP-bygg til omtrent ti millioner kroner.

– Miljøet oppleves som utrygt for både beboerne, omgivelsene og de som skal gi tjenester i boligene, skriver kommunalsjef Halvor Nes til politikerne.

Det er de kommunale boligene i Smedens Kjerr like ved kommunehuset han omtaler. Der bor det i dag mennesker med samtidige rus- og psykiske lidelser (ROP-lidelser) og alvorlige psykiske lidelser.

– Flere har store omsorgsbehov og behov for tettere oppfølging med tanke på alvorlig rusmisbruk. I dag har disse personene oppfølging fra psykisk helse og rus, hjemmesykepleie og boveiledertjeneste. Dette betyr at de må forholde seg til mange personer i sin hverdag, skriver Nes.

Bedre tilbud

En del av utfordringa med dagens tilbud er at kommunens avdeling for psykisk helse og rus i hovedsak har åpent mandag til fredag fra klokka 08.00 til 15.30.

– Flere brukere av tjenesten har behov utover dette, mer enn det hjemmesykepleien kan dekke. Ved å bygge en bolig med tilstrekkelig bemanning vil vi kunne dekke behovet til disse brukerne kveld, helg og helligdager, skriver Nes.

Kommunalsjefen understreker at det er snakk om ressurskrevende brukere som har sammensatte behov og som krever personal med rett kompetanse. Kommunen ønsker derfor å bygge en bemannet bolig for helse og rus, med fire boenheter.

I nærheten

Som kjent er det vedtatt å bygge ny kommunal barnehage på tomta hvor dagens ubemannede boliger ligger. Dessuten påpeker Nes at rehabilitering av dagens boliger blir svært kostbart.

For å dekke dagens behov ser Nes for seg å bygge ytterligere fem småhus i tillegg til den bemannede boligen. To av småhusene lar seg dekke inn ved omdisponering av kommunale bygg, mens det foreslås å bygge de resterende tre utenfor sentrum.

– Bemannet bolig bør legges i nærhet til dagens tjenester, både på grunn av beboernes behov for nærhet til disse og for personalets behov og sikkerhet. Nærhet til øvrige tjenester er nødvendig fordi målgruppen er i behov av sammensatt tjenestetilbud, skriver Nes.

Han forslår fire ulike plasseringer for bemannet bolig, alle i et par steinkast fra kommunehuset. To utpeker seg som særlig aktuelle, følge Nes. Det ene alternativet er tomta som i dag brukes som parkeringsplass nord for kommunehuset, og det andre alternativet er omtrent rett over veien for denne.

Kostbar renovering

I saksframlegget til kommunestyret kommer det fram at en bemannet bolig med fire boenheter vil koste rundt ti millioner kroner. Bygget vil være berettiget til 45 prosent tilskudd fra Husbanken. Tilsvarende stipuleres en renovering av Smedens Kjerr 60 og 70 – 76 til å koste rundt 20 millioner kroner. En renovering utløser ikke støtte fra Husbanken.

– I dette tilfellet er det liten tvil om at det er fordelaktig å bygge ny bemannet bolig kontra å oppgradere og tilpasse byggene i Smedens Kjerr 60 og 70 til dette formålet. De er ikke bygget tilpasset hard bruk og har stor slitasje. Enda viktigere er at de ikke er tilpasset brukeren og de behov de aktuelle tjenestene har, skriver Nes.

Ikke trafikkutfordringer

I forbindelse med valgt tomt til barnehage i Smedens Kjerr 60 og 70 er det forøvrig utarbeidet en trafikkanalyse for å se hvordan nye tiltak i området påvirker trafikkmengder og trafikksituasjonen. Det er ViaNova som har utarbeidet trafikkanalysen basert på dagens trafikktall og med informasjon om størrelse på ny barnehage i området.

– Analysen beskriver at området selv med bygging av ny barnehage vil ha trafikkmengder som ansees lave og vil greit kunne håndteres av det vegsystemet som eksisterer i området, skriver Nes.

Analysen anbefaler noen oppgraderinger av vegen blant annet at det bør etableres en tydeligere løsning for fortau eller gang- og sykkelvei.