Positive til ramme

KART: NVEs vindkraftkart over Birkenes. Den grønne ramma indikerer utpekt område, og de grå feltene viser eksklusjoner på bakgrunn av ulike hensyn.

Vindkraft splitter fortsatt politikerne. Formannskapet sier ja til nasjonal ramme.

– Det er helt naturlig at vi freder ytterligere vindkraftutbygging de neste fire årene. Men det er for hardt å si at vi ikke ønsker noen som helst utbygging. La oss høste av erfaringene fra vindkraftverket på Bjelkeberg og Oddeheia, sier partiløse Petter Ross.

Forslaget fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om nasjonal ramme for vindkraft er på høring. Administrasjonen i Birkenes kommune anbefaler at alle ytterligere arealer enn de som det er gitt konsesjon til, ikke inngår i nasjonal ramme, og at disse områdene ekskluderes i kartet over egnede områder for vindkraft. Det er ikke flertallet av politikerne i formannskapet med på.

Skapt konflikter

– Det ligger allerede mange begrensninger i kartet fra NVE. Det er ikke fritt fram, og skal vi legge ytterligere begrensninger for fremtidige utbygginger? Det blir jo aldri fritt fram. Heller ikke det nye kommunestyret vil legge til rette for noe slikt uten å høste erfaringer, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) og slår fast:

– Denne ramma er laget for å dempe konfliktene, men så har den heller skapt konflikter. Jeg mener vi likevel bør beholde den.

Mens Anne Kari Birkeland (MDG) mener det er rart å legge seg flate for ei nasjonal ramme med så mye støy som vindkratsaken lager, er Ole Morten Vegusdal (V) i utgangspunktet positiv til ei ramme.

– Ja, men denne ramma ble mer omfattende enn jeg i min villeste fantasi hadde forestilt meg. Jeg støtter forslaget fra administrasjonen, sier han.

Eiendomsretten viktig

Odd Gunnar Tveit (Frp) og flertallet får likevel viljen sin, og formannskapet vedtar en høringsuttalelse som er mer vennligsinnet til ytterligere vindkraftutbygging i Birkenes.

– Er det bare dagens ni grunneiere som skal få lov å utvikle eiendommen sin med vindkraft. Tenk om vi kunne få på plass ei fin vindmølle hjemme, men blir nektet. For meg er det viktig at vi ikke legger begrensinger på eiendomsretten der folk ønsker å utvikle eiendommen, sier han.

Ordføreren forteller i samme møte at selskapet Zephyr har bedt om et møte med Birkenes kommune, for å se på mulighetene for vindkraft i et område mellom Birkenes og Grimstad.