Nådd sitt første mål

GOD UTVIKLING: – Jeg har mye bedre kontroll på ballen, bedre spilleforståelse og har utvikla meg som person siden jeg kom til Røa, sier Kamilla Aabel, her i aksjon under en treningsøkt på Røa-banen.

Allerede i sin første hele sesong i Røa-drakta har Kamilla Aabel nådd sitt første store mål som fotballspiller: Å få spille fast i Toppserien.

– I begynnelsen var jeg litt overraska over at jeg fikk spilletid så raskt, men jeg er veldig glad for det. En ønsker jo alltid å spille, sier Kamilla Aabel til Birkenesavisa.

Kjennere av birkenesfotballen vil vite at hun var en viktig brikke i BILs jentelag som ble kretsmestere og kom til finalen i Norway Cup for noen år siden. Siden har 22-åringen fra Flaksvatn spilt i både Lyngdal, Vålerenga og Amazon Grimstad.

Etter overgangen fra Amazon til Røa i fjor sommer ble hun matcha forsiktig på første- og andrelaget, men denne sesongen har hun hatt mer eller mindre fast plass på førstelaget til Røa Fotball Elite.

– Treneren liker å prøve nye ting og bytte om på laget avhengig av motstander og baneforhold. Han ser alltid etter hvem som kan gjøre det best i hver enkelt kamp, forteller Aabel, som ser ut til å ha en høy stjerne hos Røa-treneren.

Så langt denne sesongen har den høyreiste midtstopperen vært på banen i åtte av ni seriekamper i Toppserien, seks av dem i startoppstillinga.

Energismitter

– Hun har hatt en fin utvikling hos oss. Dét kombinert med hennes fysiske forutsetninger, spesielt det defensive nærspillet i lufta og langs bakken, har bidratt godt i kampene. Og så er hun en bra type som ønsker å komme videre og ønsker det beste for laget. Absolutt en energismitter som er god å ha i en gruppe, sier Geir Nordby.

50-åringen, som er inne i sin 23. sesong som hovedtrener for Røas elitedamer, er godt fornøyd med hvordan tilskuddet fra Sørlandet har utvikla seg, men er klar på at hun fortsatt har litt å jobbe med.

– Kamilla har en videre fotballforståelse nå enn da hun kom, spesielt i det offensive spillet sitt. Så må hun jobbe med hvilke valg som er de beste der og da. Hun er jo flink til å vinne ball, og så er det viktig å forvalte ballen videre så vi ikke mister den, utdyper treneren.

LØPSTEST: Den siste treninga før frihelga ble blant annet brukt til en såkalt yoyo-test, der spillerne bokstavelig talt løp til de stupte.

Seks landslagsspillere

Birkenesavisa er tilstede under toppserieklubbens siste trening før spillerne får sin første frihelg siden seriestarten i slutten av mars. Til tross for redusert spillergruppe – fem spillere er på samling med det norske U23-landslaget og én spiller landskamp for Belgia – er det fullt fokus på kvalitet fra første til siste spark på ballen.

Hele trenerteamet er på plass, og hver bevegelse og hvert valg spillerne gjør blir fulgt med argusøyne. Etter treninga tar trenerne en prat med hver enkelt spiller.

Når den norske Toppserien tar pause fram til slutten av juli på grunn av fotball-VM for kvinner i Frankrike, ligger Røa Fotball Elite på 6. plass på tabellen med 14 poeng etter fire seire, to uavgjorte og tre tap på de ni første kampene. Vestkantklubben er også klar for åttendedelsfinalen i cupen, mot Medkila i slutten av juli.

Venter på første mål

– Det har gått litt opp og ned. Vi blir fort stressa når vi tar ledelsen og må bli litt mer kyniske for å dra i land seieren, mener Kamilla Aabel.

Hun holder uavgjortkampen borte mot den suverene serielederen LSK kvinner som sesongens foreløpige høydepunkt.

– Da jobba vi veldig bra og holdt hele veien ut. Det viser at vi er på nivå med de beste, at vi har det i oss. Vi må bare få det ut i hver kamp, påpeker birkelandsjenta, som stort sett blir brukt som midtstopper, men som ofte blir kjørt fram som spiss mot slutten av kampene for å score mål.

Så langt denne sesongen har det ikke gitt tellende resultat, men i fjor ble det ett toppseriemål på lysluggen fra Flaksvatn.

– En jobber alltid for å score, så jeg venter bare på det første, så løsner det sikkert, smiler hun.

Med sine 185 centimeter på strømpelesten har hun også en sentral rolle på et cornertrekk som har gitt tellende resultat i år.

DEDIKERT: Røa-trener Geir Nordby er tydelig i tilbakemeldingene til spillerne og deler raust ut både ros og ris gjennom ei halvannen times treningsøkt.

Seriemedalje og cuptriumf

– Jeg synes hun har hatt framgang på alle områder. Det er bare å fortsette å jobbe med de rette tingene, så tenker jeg hun bare kommer til å bli bedre og bedre, sier treneren.

Han har klare forventninger til birkenesjenta.

– Jeg forventer at hun tar nye steg og at hun tar mer og mer ansvar for gruppa som lagspiller, kombinert med at hun sørger for å utvikle seg sjøl. Da hun kom til oss, tok hun et steg mot å tåle mer trening, innspill og dirigering. Det krever mer å stå i en sånn situasjon når en er kommet opp på et bra nasjonalt nivå, sier Nordby.

Før sesongstart satte Røa seg som mål å ta medalje i serien og seier i cupen. Dét målet står fast.

– Vi veit vi har et ungt lag, men vi er dedikerte. Vi ønsker å oppnå noe, understreker Røa-treneren.

Han gleder seg til å få sentrale spillere tilbake på banen etter skadeavbrekk.

– Da tenker jeg at vi kan bite godt fra oss, avslutter han.

FORSIDEPIKER: Sammen med keeper Kirvil Odden pryder Kamilla Aabel forsida av Røa Fotball Elites sesongprogram for 2019.