Vil skape gode historier

MØTTE BARNEVERNTJENESTEN: Representanter for politisk og administrativ ledelse i Birkenes og Lillesand møtte onsdag barneverntjenesten. Fra venstre kommunalsjef Geir Jenssen, rådmann Guri Ulltveit-Moe og ordfører Arne Thomassen i Lillesand. Så følger avdelingsleder Anette Perez og Lisbeth Tranberg fra barnevernstjenesten sammen med SLT-koordinator Lise Håvemoen. Fra Birkenes stilte rådmann Anne Stapnes og kommunalsjef Marianne Moen Knutsen. Ordfører Anders Christiansen (Ap) hadde ikke anledning til å bli med på pressemøtet, men deltok på resten av arrangementet. Barneverntjenestens kontaktpersoner overfor familiene ønsker for øvrig ikke å bli avbildet av hensyn til familiene.

Statsministeren vil har flere suksesshistorier i barnevernet. Det vil de ansatte også, og etterlyser mer tid til å skape disse historiene.

– Dette er vel første gang de ansatte i barneverntjenesten samlet går ut og forteller om belastninga ved å arbeide i barnevernet, sier Hulda Gudmundsdottir.

Hun er kontaktperson i Barneverntjenesten for Kristiansandsregionen, og arbeider i Lillesand og Birkenes. Under nyttårstalen etterlyste statsminister Erna Solberg (H) flere suksesshistorier fra barnevernstjenesten. Det har ført til kampanjen #HeiErna, hvor barnevernansatte over hele landet etterlyser det samme, og etterlyser bedre tid til å dyrke fram suksesshistoriene.

– Dette er noe vi har ønsket oss over lang tid, og kampanjen #HeiErna går nå over hele landet. Vi ønsker oss bedre tid, økt fagkompetanse og tid til å bruke kompetansen, sier Lisbeth Tranberg.

Presset kalender

Som et ledd i kampanjen, inviterte den lokale barneverntjenesten ordførere, rådmenn og kommunalsjefer i Birkenes og Lillesand til å tilbringe en dag sammen med barnevernet. Onsdag forrige uke fikk dermed rådmann Anne Stapnes, ordfører Anders Christiansen (Ap) og kommunalsjef Marianne Moen Knutsen ny kunnskap i barnevernets lokaler i Lillesand.

– Vi har arrangert denne dagen for å vise fram den lokale barneverntjenesten. Vi har vist hvordan en normal arbeidsuke er for oss, og hvor presset kalenderen kan være, sier avdelingsleder Anette Perez.

Barneverntjenesten i Birkenes og Lillesand har 9,5 årsverk. I fjor mottok disse 192 bekymringsmeldinger, og gjennomførte 167 undersøkelser. 59 barn var i 2018 i hjelpetiltak.

Statistikk for så langt i 2019 viser at barneverntjenesten i år har mottatt 106 meldinger og undersøkt 84 saker fram til 19. juni. 69 barn er i hjelpetiltak. Selv anslår barneverntjenesten at 60 prosent av tida brukes til dokumentasjon.

Forstår kampanjen

– Jeg er imponert over jobben som gjøres. Vi har gjennom denne dagen sett hvordan det jobbes, og hvor kompleks jobben egentlig er. Som ordfører vet jeg at det i Birkenes og Lillesand gjøres en god jobb i barnevernstjenesten, sier ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (H).

Han påpeker at de ansatte i barnevernstjenesten følger enkelte barn fra før fødselen, til de er voksne. Det er ofte en tett og krevende situasjon, forteller Thomassen, som understreker at han heie på jobben de ansatte gjør.

– Vi skulle hatt flere slike runder, for det er viktig å møtes ansikt til ansikt. Jeg har i alle fall lært mye i løpet av dagen, sier rådmann Anne Stapnes i Birkenes kommune, og legger til:

– Jeg forstår at de stiller seg bak #HeiErna-kampanjen. De ansatte i barnevernet prioriterer barns beste framfor seg selv, og det påvirker arbeidsdagene.

Tid og ressurser

Spesielt lot delegasjonen med politikere og byråkrater seg imponere av barnevernstjenestens arbeid med det de kaller familieråd som metode. Så langt i år har barneverntjenesten gjennomført elleve familieråd. Birkenes og Lillesand er ifølge Tranberg langt framme på bruken av denne løsninga.

– Med familieråd som metode kaller vi familien og nettverket inn til et møte for å hjelpe. Barnevernet overlater til familien og nettverket å finne en løsning, som vi seinere kvalitetssikrer. I familier med slitne foreldre, kan løsninga ligge i familiens nettverk, sier Tranberg.

Kontaktperson Gudmundsdottir, som har jobben med å holde kontakten med familier som trenger hjelp, forteller at metoden er effektiv.

– Det er som regel aldri den beste løsninga for barnet å flytte det i hast, og når vi involverer nettverket kan familien finne en løsning som de stiller seg bak. Dette arbeidet krever tid og ressurser, sier Gudmundsdottir hun, og legger til:

– For å skape gode relasjoner inn i en familie trenger vi tid. Og vi jobber ikke bare med relasjoner til familiene, men med hele nettverket. Det krever tid og ressurser.