Varme luftmasser fra den europeiske hetebølgen presser seg nordover og kan gi temperaturer på over 30 grader østafjells i helga.
Det er først og fremst Sørlandet og de sørlige delene av Østlandet som får føle ringvirkningene av hetebølgen over Europa, forteller statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB.
– I Rogaland er det til dels pålandsvind, så der blir det ikke fullt så varmt, men litt lenger øst er det mulig med temperaturer rett over 30 grader. Nøyaktig hvor det blir varmest, er ikke så lett å si, men det blir nok i Agder eller Telemark. Og man må litt inn fra kysten, for vannet er fortsatt ganske kaldt, sier Løvdahl.
Han nevner Gvarv i Telemark og Landvik ved Grimstad i Aust-Agder som varme værstasjoner.
Timevarselet på Yr viser at det kan bli opptil 32 grader i Arendal og 34 grader i Kragerø lørdag. På Birkeland meldes det om 28 grader lørdag.
– Mer generelt kan vi at det trolig vil bli 25–30 grader en rekke steder. Makstemperaturen avhenger av skydekket, men varmt blir det, forsikrer statsmeteorologen.
Hetebølge i Europa
Det går mot varmerekord i Frankrike, der det kan bli over 45 varmegrader. Også i flere andre europeiske land settes det juni-rekorder med over 40 grader.
Den forrige varmerekorden i Frankrike ble satt i august 2003 da det ble målt 44,1 grader i Montpellier-området.
– At den rekorden blir slått så tidlig på året, er helt eksepsjonelt, sier meteorologen Christelle Robert.
Torsdag ble gjennomsnittstemperaturen i Frankrike målt til 34,9, det høyeste noensinne i juni måned, ifølge Meteo France.
President Emmanuel Macron sier at franskmennene trolig må regne med mer ekstrem varme som følge av global oppvarming.
– Vi må endre måten vi organiserer oss og jobber på, og vi må bygge annerledes, sier Macron.
Lytter ikke til råd
Røde Kors minner om hetebølgen i Europa i 2003, som krevde anslagsvis 70.000 menneskeliv.
Frankrikes helseminister Agnes Buzyn ber folk ta forholdsregler og mener mange tar for lett på farene ved ekstrem varme.
Hun viser til at folk fortsatt etterlater barn i parkerte biler og legger ut på joggeturer når sola steiker som varmest, stikk i strid med myndighetenes råd.
Helsemyndighetene utstedte fredag såkalt rød alarm for de sørlige delene av Frankrike som følge av varmen.
– Slik varme er farlig for alle, og ved fysisk aktivitet utendørs kan den være drepende, sier landets helsedirektør Jerome Salomon.
Biler og burkini
Enkelte steder i Frankrike holder skolene stengt, mens foreldre i andre områder av landet oppfordres til å holde barna hjemme som følge av heten.
I Paris, Lyon, Marseille og Strasbourg har myndighetene forbudt de mest forurensede bilene fra å legge ut på veien.
I Grenoble møter innbyggerne stengte svømmeanlegg etter krav fra livvakter, etter at flere muslimske kvinner trosset et lokalt forbud mot å bade iført såkalt burkini.
Spansk skogbrann
Også Spania og Italia er rammet av hetebølgen, og det samme er land som Polen, Tsjekkia og Tyskland.
I Torre del Espanol-området sørvest for Barcelona i Spania selvantente en dynge med hønsemøkk i varmen og utløste en stor skogbrann.
350 brannmannskaper, støttet av 230 soldater og 15 brannfly, kjemper nå mot flammene i det knusktørre området, der det er ventet opp mot 42 varmegrader fredag.
Atomkraftverk
– Situasjonen er kritisk. Vi har ikke opplevd en slik brann på 20 år, sier brannsjefen i regionen, Antonio Ramos.
Brannområdet ligger bare noen kilometer fra atomkraftverket Asco, men ifølge Ramos er dette trygt ettersom det blåser i motsatt retning.
Innenriksministeren i Catalonia, Miquel Buch, fortalte torsdag at 4.000 hektar skog var gått opp i flammer og fryktet at fem ganger så mye ville gå tapt før brannen er slukket.
Krever liv
I Milano i Italia ble en hjemløs 72-åring funnet død på hovedjernbanestasjonen fredag, trolig etter å ha fått illebefinnende i varmen, opplyser lokale myndigheter.
Varme tyskere tar avkjølende bad, noe som onsdag kan ha bidratt til at fire mennesker mistet livet i drukningsulykker.
Enkelte deler av Tyskland opplever vannmangel, og i de hardest rammede områdene av landets mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen vanker det bøter på nærmere 10.000 kroner for dem som blir tatt i å vanne plenen.