Jomfrutur vestover

MINNE: Hele turfølge foran Minne Åseral kultursenter.

Pensjonerte vegdøler dro på tur vestover.

Å, her lukta det nytt, sa folk da de gikk om bord i den flunkende nye bussen, som skulle frakte pensjonistene på den årlige sommerturen. Ja, dere er de aller første passasjerene, som sitter i denne bussen, sa sjåføren, da han ønska de 20 pensjonistene velkommen til tur. Da blir det jomfruturen dette her, ble det sagt.

Noen regntunge skyer i horisonten skremte ikke de spreke pensjonistene, som hadde utstyrt seg med både paraply og regntøy i tilfelle nedbør.

Nytt kultursenter

Turen skulle i år gå til Åseral, og på Sveindal kom første guide på. Forteller Liestøl fortalte om stedsnavn og hendelser etter hvert som bussen kjørte, og første stopp var det nye kultursentret Minne i Åseral.

Her var det servering og så fikk man se en film basert på intervjuer av åsdøler, som hadde opplevd krigsåra på ulike måter. Disse opptaka var gjort på 80-tallet, og mye verdifull informasjon er nå bevart for etterslekta.

KRAFT: På platået ved Heddersvikdammen, med utsyn til de mange vann.

Kraftproduksjon

I Kyrkjebygda, som blir regna som bygdas sentrum, kom vår andre guide på, Elling Eikerapen. Og så bar det til fjells. Oppover en svingte grusveg bar det 370 høydemeter. Det var Skjerka kraftverk som skulle beskues.

Fra før krigen ble det bygd tre dammer som ikke lenger er i bruk, men man kunne se de gamle rørgatene som lå helt opp i dagen rett ved vegen, som et minne om fordums dager. Vel oppe på platået ved Heddersvikdammen kunne en se utover flere vann, Storevann, Kvelpevann, Kråkevikvann, for å nevne noen.

Som Eikerapen nevnte er utsikten storslått, og gjestene fra Vegusdal fikk grundig innføring om arbeidet med kraftanlegget, og utbygginga av dammene av guiden. Han hadde foruten å ha vært engasjert i kraftutbygginga, bygd opp Eikerapen gjestegard, som ligger i samme område.

Her ble pensjonistene servert en treretters middag, og det smakte selvfølgelig fortreffelig etter en lang og innholdsrik dag.