Sør-Afrika i støtet

VIN: Sattlerhof Sauvignon Blanc 2017, kr 229,90. FOTO: Produsenten

Sør-Afrika utmerker seg med viner som oser av kvalitet til meget overkommelige priser.

Å velge riktig vin til en rett er en øvelse som er sammensatt av ulike elementer. Jeg tenker alltid først på smakene i retten, og hva råvarene og tilberedningen krever av en vin. Deretter spiller anledning og sesong en viktig rolle. Pris og tilgjengelighet må selvfølgelig også med i vurderingen.

I ukas rett spiller hvite asparges hovedrollen. Da er druene Riesling eller Silvaner fra Tyskland et vanlig valg. Morkler tilfører et eksklusivt preg av sopp som favoriserer en vin med en viss jordlighet og et lagret preg. Ramsløk bidrar med et grønt og urtete element som vil harmonere med en vin med frisk aromaprofil, mens brunet smør passer sammen med fatlagrede, modne viner med kremet konsistens og litt smørpreg.

Summen av disse elementene peker i retning av Chardonnay. Det trenger ikke bety klassisk hvit burgunder, som dessverre er blitt fryktelig kostbart de siste årene. Sør-Afrika seiler opp som en seriøs utfordrer til disse vinene. Den kjølige regionen Elgin, som ligger kystnært sør for Cape Town, leverer viner som både passer ukas rett, og som har utmerket kvalitet til prisen.

Sutherland Chardonnay 2017 (varenummer 7986401, kr 200,00, bestillingsutvalg) er en frisk og kompleks vin med alle de aromatiske komponentene som skal til for å matche retten. Grønne epler, sitrus, gjær, smør, sopp og krydder preger duften og smaksbildet. Vinen er syrlig og mineralsk på smak, og renser ganen godt. Den mineralske konsistensen smelter sammen med det brunede smøret. Kombinasjonen føles harmonisk, og smakene i både retten og vinen kommer fint fram.

Knut-Espen Misje