Syrlige bobler

VINSPALTE: Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten. FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix

Champagne er en glimrende matvin. Det koster, men jommen smaker det også!

Ukas rett har et klassisk smaksbilde som passer best til lette, lyse øl, ungdommelige hvitviner uten eik eller frisk og syrlig musserende vin.

VIN: Drappier Quattuor Blanc de Quatre Blancs Extra Brut (kr 490,80). FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Musserende viner assosieres ofte mest med feiring, men de er også glimrende matviner. Valget denne gangen falt på en vellaget champagne fra produsenten Drappier. Den familieeide produsenten ligger i landsbyen Urville i den sørligste delen av Champagne, nærmere bestemt i Côte des Bar.

Drappier lager i underkant av en million flasker i året, og er dermed en middels stor produsent. De eier 55 hektar med vinmarker selv og har kontrakt på druer fra omtrent 50 hektar til. Ukas vin skiller seg fra de fleste andre champagner fordi den er laget av en uvanlig miks av druer. De fleste champagner er laget av druene Pinot Noir (rød), Pinot Meunier (rød) og Chardonnay (hvit), druer som også utgjør mesteparten av avlingene i regionen. Det ikke alle er klar over, er at det også finnes små plantinger med de tre hvite druetypene druene Blanc Vrai (Pinot Blanc), Arbanne og Petit Meslier.

Drappier Quattuor Blanc de Quatre Blancs Extra Brut (varenr. 5719001, kr 490,80, butikkategori 6) er sammensatt av cirka en firedel av hver av de nevnte fire hvite druene.

Vinen har en flott mousse som føles frisk og behagelig i munnen. Den friske syren balanseres av flott epleaktig frukt med innslag av sitrus, toast, nøtter og voks. Smakene i champagnen utfordres av innslaget av eddik i maten, men takler det godt. Fedmen i laksen og dressingen smelter fint sammen med de behagelige boblene. Samtidig harmonerer de grønne smakene i maten godt med de friske aromaene i champagnen, og det hele blir en kul kombinasjon som vi gjerne gjentar når vi synes vi har råd til det.

 

Knut-Espen Misje