Vil sikre utvikling

KJØPER: Kommunen kjøper deler av det grønne butikkbygget på Engesland. Her er formannskapet fotografert på befaring i Engesland sentrum onsdag ettermiddag.

Kommunen kjøper andel i butikkbygget på Engesland.

– Vi ønsker i utgangspunktet å legge til rette for sentrumsutvikling på Engesland, og derfor ønsket vi å kjøpe dette når muligheten kom for en dag, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Formannskapet gikk onsdag kveld inn for å kjøpe deler av butikkbygget på Engesland fra en privatperson. Kommunen betaler 680.000 kroner andelen. Det er Vegusdal Forbruksforening som eier resten av bygget som huser Verdibanken og nærbutikken.

– Vi har vært i dialog med forbruksforeninga og Engeslandstunet, og kjøpet skjer i samråd med dem. Vi skal nå i gang med en dialog med bygda om hvordan vi best kan utvikle bygget, sier Christiansen til Birkenesavisa.

En rønne

Han utelukker ikke at kommunen i praksis gir bort sin nyervervede eierandel til bygdefolket på Engesland. Ordføreren mener kjøpet er en viktig brikke for videre utvikling av sentrum på Engesland. Formannskapet er enige, og kun tre av ni stemte mot kjøpet.

– Jeg er helt uenig. Vi hadde ei ramme på 500.000 kroner i forhandlingene, og dette er ikke innafor. I tillegg har vi en ekstrakostnad som er betydelig. Dette er feil plass å investere på Engesland, sier Gunnar Høygilt (H) under debatten.

Det er spesielt byggets tak som bekymrer politikerne. Taket er i dårlig stand, og det er anslått at det kreves millioninvestering for å rette opp i skadene.

– Dette er ei rønne. Når Snøhetta vil bevare dette, så handler ikke det om økonomi. Se bare på kunstsiloen i Kristiansand. Vi får mer for pengene om vi går for ferskvare, framfor noe som er gått ut på dato, sier Høygilt.

Kontorlokaler

I formannskapet får blant andre styreleder i forbruksforeninga, Olav Ditlef Tveit, snakke varmt om kommunalt kjøp. Han mener dagens eier kan forkludre mange av planene som legges for sentrum.

– Vi har ikke noe konkret bruk for denne delen av bygget i dag, men det er jo mulig å sette leiligheten i stand, og det er jo fra tid til annen etterspørsel etter leiligheter på Engesland, sier han, og legger til:

– Eon kan være en måte å finansiere reparasjon av taket, dersom de er interessert i kontorlokaler i en tidlig fase, for da kan jo dette gjøres klart til kontorbruk.

I prinsippet mener Torbjørn Bjorvatn (KrF) at Høygilt fra Høyre har rett, men bare i prinsippet.

– Prinsipielt er det riktig på bygge nytt, men det er prinsippet. Her er en helt konkret situasjon som styrer mitt valg, og jeg mener kommunen bør kjøpe dette, sier han, og forklarer:

– Det skyldes helt konkret at de forsøker å få til noe. Vi trenger næringsliv i bygda, og da må vi satse. Vi får hånd om viktige areal, og lettere kan styre samfunnsutviklinga. Det gir også en signaleffekt, og sier vi nei kan dugnadsviljen få seg en knekk.