Sommer i glasset

VIN: Sattlerhof Sauvignon Blanc 2017, kr 229,90. FOTO: Produsenten

Liker du druen Sauvignon Blanc, bør du bli kjent med vinene fra den østerrikske regionen Steiermark.

Om våren og sommeren kommer jeg stadig tilbake til Sauvignon Blanc. Men det gjelder å finne de rette vinene. Noen av Sauvignon Blanc-vinene kan få et litt ubehagelig preg av tomatstilker og hvite asparges fra boks, som jeg har problematiske minner fra barndommen om. Men når druen leverer på sitt beste, er den veldig aromatisk med syrlige, grønne, friske dufter og en frisk smak som minner om en deilig sommerdag ute i naturen.

Ukens risotto med ramsløk er som skapt for å nytes med en vellaget vin fra Steiermark i den sørlige delen av Østerrike. De skrinne, bratte, sørvendte vinmarkene tilbyr et ideelt miljø for syrefriske Sauvignon Blanc-druer, som utgjør områdets største avling.

Familien Sattler driver en økologisk vingård som har rykte på seg for å produsere noen av de aller beste utgavene av nettopp denne druen. Sattlerhof Sauvignon Blanc 2017 (varenummer 5626801, kr 229,90, bestillingsutvalg) gjæres med stedegen gjær i tanker av rustfritt stål og tappes relativt tidlig på flaske. Den er blandet av druer fra flere av familiens berømte vinmarker, og har akkurat de egenskapene som skal til for å løfte fram sommersmakene i risottoen og tilføre konsentrert frukt og friskhet. De grønne aromaene harmonerer med ramsløken, og den konsentrerte frukten takler både smør og pinjekjerner.

Vinen er god å drikke de første fire årene etter årgangen, men kan også lagres enda noen år. Og er du en fan av Sauvignon Blanc, er vinene fra Steiermark virkelig verdt å teste ut. De er et fullgodt alternativ til mer kjente adresser som både Sancerre og Marlborough.

Knut-Espen Misje