Slapp fengsel etter sommel

Forsøkte å skalle til politibetjent på sommerfest.

Mannen fra Birkenes erkjente seg skyldig da han i slutten av mars møtte i retten for et forhold som skjedde sommeren for to år siden. Kristiansand tingrett dømte mannen til fengsel i 20 dager med en prøvetid på to år. Mannen slipper dermed fengsel, om han ikke havner i klammeri med loven igjen.

Retten anfører at dommen i utgangspunktet skulle vært ubetinget, men ettersom saken har ligget i bero 15 måneder, mener retten dette utgjør et brudd på menneskerettighetene, og innrømmer dermed strafferabatt til tiltalte.

Selve saken ble nemlig ferdig etterforsket allerede i juli 2017. Ifølge retten skjedde det så ingenting i saken, før det ble tatt ut tiltale i desember 2018.

Hendelsen fant forøvrig sted samme måned i 2017, under er stort arrangement i Kristiansand sentrum en torsdag kveld. Mannen i 20-årene fra Birkenes har ifølge retten drukket alkohol siden rundt klokka 14.00 denne dagen, og hovedsaklig sprit. Like før klokka 23.00 setter mannen seg ved et bord han ikke har lov til, og blir deretter snakket til av vektere på stedet.

Det oppstår så en krangel, og tiltalte blir lagt i bakken og påsatt håndjern. En politipatrulje i nærheten blir tilkalt, og tar med seg mannen.

– Tiltalte var beruset, og kommuniserte kun ved å skrike til vekterne i sinne. Politipatruljen identifiserte seg for tiltalte, og reiste ham på beina for å føre ham bort til sin patruljebil. På vei bort dit lente tiltalte på et tidspunkt hodet godt tilbake, før han med betydelig kraft førte hodet mot politibetjenten. Han beveget seg raskt unna, og unngikk skallingen. Tiltalte ble deretter innbrakt i arrest, skriver dommerfullmektig Aleksander Monsen i dommen.

Birkenesmannen husker lite av hendelsen, og retten legger politibetjentens beskrivelse av hendelsebeløpet til grunn for dommen. Retten til grunn at tiltalte var ute av stand til å utvise ordinært forsett, men påpeker at tiltalte handlet i selvforskyldt rus, og dermed skal dømmes som han var edru.

– Ut fra handlingens ytre karakteristikk legger retten til grunn at tiltalte i edru tilstand, under de samme omstendigheter, ville ha blitt bedømt slik at forsøket på å skalle politibetjenten hadde som formål å avbryte hans lovlige tjenestehandling, hvilket besto i å innbringe tiltalte til arrest, skriver Monsen.

Mannen fra Birkenes er tidligere ikke straffedømt. Han må i tillegg til 20 dagers betinget fengsel betale 2.000 kroner i saksomkostninger.