Trusler etter pengekrangel

Retten finner det ikke bevist at mannen avfyrte skudd på Birkeland.

En mann i 40-åra er i Kristiansand tingrett dømt til 21 dager i fengsel etter å ha framsatt en rekke trusler mot en annen mann på Birkeland sommeren og vinteren 2016. I tillegg skal mannen ha unndratt seg soning, og oppbevart narkotika.

Ifølge retten startet det hele ved at fornærmede lurte til seg 2.000 kroner fra tiltalte. Dette medførte at de to ble uvenner. Ved to anledninger sommeren 2016 sendte så tiltalte meldinger via Facebook til fornærmede.

Han sendte blant annet et bilde hvor han poserte med kniv i munnen, og med en pistollignende gjenstand i hånda. Retten finner det bevist at tiltalte gjorde så med hensikt å skremme fornærmede til å gjøre opp for seg.

Når sommeren så gikk mot vinter, fikk tiltalte høre at fornærmede var på besøk i nabolaget, og bestemte seg for å avlegge ham et besøk. Han tok med seg stokk og softgun, og ropte «jeg skyter» eller lignende etter å ha tatt seg inn i leiligheten. Fornærmede trodde pistolen var ekte, og i frykt for sitt eget liv flyktet han fra stedet uten å ta på seg sko.

Når politiet så kom til stedet ble tiltalte pågrepet. Politiet fant da en pakke Rivotril-tabletter ved hans føtter, som han erkjente var sine. Han hjalp også politiet finne softgunen som han hadde gjemt i snøen.

Mannen har 20 tidligere domfellelser, men ingen for vold eller trusler. Han var i utgangspunktet tiltalt for å ha avfyrt den pistollignende gjenstanden, som viser seg å være en softgun. Da mannen møtte i retten nå i desember ble det sådd tvil om dette faktisk skjedde.

Verken tiltalte eller fornærmede kunne si med sikkerhet om pistolen ble avfyrt, og politiet har heller ikke funnet kuler på åstedet. Fornærmede innrømmer at han kan ha lagt på litt, da han forklarte seg for politiet i etterkant av hendelsen. Det samme gjelder en hendelse som skal ha skjedd sommeren 2016. Tiltalte blir frifunnet for disse to forholdene.

Mannen idømmes likevel fengsel på 21 dager, fratrukket tre dager som han har tilbrakt i varetekt. Han må også tåle at staten inndrar softgunen.