Flytter deponi

SNØDEPONI: Kommunen har de siste årene deponert snø ved Valtjønn. Det blir det nå slutt på. Birkenesavisas bilde er tatt 22. februar i år.

Kommunen skal ikke lenger deponere snø ved Valtjønn.

– Vi tar noen grep etter å ha fått denne rapporten. Det er påvist at det er noe forurensing i snøen, og det innebærer at vi nå skal undersøke og utrede hvor vi skal lagre snøen i framtida, sier enhetsleder for drift i Birkenes kommune, Stian Nordahl Sørli, til Birkenesavisa.

De to siste årene har det vært en viss støy rundt kommunens praksis med å deponere snø på parkeringsplassen mellom Gamle Valstrand og Valtjønn. Både i fjor, og tidligere i år, mottok Fylkesmannen bekymringmeldinger vedrørende praksisen.

– Dere har i fjor gjort en vurdering av eventuelle konsekvenser, og konkluderte med at det er lav risiko for at dagens deponering fører til nevneverdige skader eller ulemper for miljøet. Denne vurderingen er imidlertid ikke basert på prøvetaking, og analyse av snø og avrenning fra snødeponiet, skrev Ildikó Nordensvan ved Miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen i Agder i et brev til kommunen i februar, og la til:

– Berse naturreservat er et viktig våtmarksområde, og forurensningstilførsel og negative påvirkninger er svært uønskelig. Vi ønsker at kommunen redegjør for eventuelle tiltak for å redusere avrenning og forurensning fra snøhåndtering.

Fant tungmetaller

Nå har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) gjort analyser av prøver som kommunen tok av deponiet 13. februar i år. Snøen ble fylt i prøveflasker som smeltet på vei til laboratoriet, og ble så analysert som vannprøver.

– Prøvene viste noen forurensning, og det ble konkludert i kommunen man ikke kunne lagre snøen ved Valtjønn lenger. Ja, det er noen forurensing, men ingen voldsomme greier, sier Sørli, og forklarer hva som blir konsekvensene:

– Vi ønsker en ny lagringsplass. Hva det innebærer er usikkert akkurat nå, men innen vinteren slår til skal vi ha på plass en ny lokasjon for deponering.

Det er tungmetaller som kvikksølv, bly, kadmium og nikkel som er prioritert undersøkt av NIVA.

– Gitt at de målte konsentrasjonene er representative for avrenningen fra dette snødeponiet, er det liten fare for at deponiet vil gi en uakseptabel tilførsel av tungmetaller til Valtjønn og vassdraget nedstrøms, skriver Atle Hindar fra NIVA i rapporten.

Foreslår nordover

Vassdraget nedstrøms er Berse. Hindar påpeker at avrenning fra deponiet blir fortynnet 60 ganger fram til utløpet av Valtjønn, før det fortynnes ytterligere 20 ganger i Berse.

– Deponiet kommer i en klasse hvor man vanligvis ikke anbefaler rensetiltak. Det kan imidlertid tenkes bedre steder å deponere forurenset snø, for eksempel nord for Birkeland sentrum, hvor avrenningen ikke går til Berse, skriver Hindar.

Det er denne anbefalingen nå kommunen velger å følge, men Sørli påpeker at det ikke er bestem hvor kommunen skal deponere snøen i framtida. NIVA kommer med følgende tips:

– Vi vil anbefale at deponiet i sin helhet legges på grus/morene-underlag, slik at avrenningen ikke går direkte til vassdrag, men infiltreres i grunnen før den når ut til nærmeste vannforekomst.