Allsidig nyetablering

FELLES: Deler av ungdomsbedriften samlet. Selam Zayd, Omar Fallah, Mohamad Aletir og Samer Al-Barahmeh.

Ungdomsbedrift starter opp symaskinen, og setter gryta på ovnen før flerkulturell fest.

– Jeg er skredder og har 16 års erfaring med klesbutikk fra hjemlandet mitt. Nå har vi startet opp en ungdomsbedrift her på læringssenteret, hvor vi blant annet tilbyr tjenester innen søm, sier Omar Fallah til Birkenesavisa.

Som kjent er det den gamle symaskinen til Mai Liss Mollestad som har fått nytt liv i hendene til Fallah og medelevene på Birkenes læringssenter. Etter påske åpner de dørene tre dager i uka fram til sommerferien, og håper på godt besøk.

– Vi har allerede fikset noen klær og andre ting. Vi har laget en rekke fikletepper til sykehjemmet, som pasienter med alzheimer synes det er greit å fikle med, sier Fallah.

Et tilsvarende produkt for menn, med skruer og bolter, er under utvikling. Akkurat nå arbeider Fallah og Mohamad Aletir med å trekke om en sofa. De to forteller at Mollestad har vært til uvurderlig hjelp i oppstarten, og omtaler henne begge som mor. Mens Fallah var skredder i Libanon, har ikke Aletir like stor erfaring med nål og tråd. Han var sjåfør og drev matbutikk i hjemlandet, og forteller at han blant annet hadde 3.000 kyllinger og en rekke epletrær.

– Etter et bombeangrep har jeg problemer med hånda og beinet, men jeg får til stadig mer på symaskinen, sier han.

Tre måneder

Onsdag 24. april vil være første åpningsdag, og elevene lover gode åpningstilbud. Dessuten vil kunder og andre interesserte den første dagen få servert arabisk kaffe.

– Jeg håper så mange som mulig vil komme og gi oss noe å arbeide med. Arbeid er bra, og får vi praktisere norsk med kundene, er det enda bedre, sier Fallah.

Bedriften skal ha åpent mandag, onsdag og fredag fram til sommerferien. Når Birkenesavisa besøker læringssenteret kommer en av elevene tilbake fra banken med beskjed om at konto er opprettet.

– Vi lærer å starte en bedrift, og lærer om det som kreves med tanke på lover og regler for slikt. Nå kan jeg starte en egen bedrift på sikt, og det er noe jeg har tenkt på lenge, sier Fallah.

Lærer Toril Espegren forteller at de med ungdomsbedriften ønsker å lære elevene gjennom praktisk arbeid, heller enn gjennom læreboka. Hun trekker fram kundehåndtering som viktig, ikke minst for å beherske språket.

NÅL OG TRÅD: Mohamad Aletir og Omar Fallah bruker den gamle Singeren til å fikse klær og andre ting. Fallah har fartstid som skredder i Syria.

Arrangerer fest

– Akkurat som i Syria er det mange forskjellige dialekter i Norge. Jeg forstår godt den som snakkes på Birkeland, og det er litt vanskeligere hvordan de snakker i Kristiansand. Dialektene i Nord-Norge er helt umulige å forstå, sier Fallah.

En av utfordringene til elevene ved læringssenteret er at de har mye uformell kompetanse, påpeker Espegren. Det kan skape utfordringer i et land med krav til formell kompetanse.

– Derfor oppfordrer jeg befolkninga til å respondere positivt på dette tilbudet, og jeg ber de komme med det som kan repareres. Det er to sider av integrering, og jeg håper folk vil ta imot tilbudet med åpne armer, sier hun.

Men det stopper ikke med tilbudet om skreddertjenester. Elevene planlegger også en flerkulturell fest, og de har booket en nyoppusset frikirke til det formålet. Sett av datoen 3. mai er oppfordringa.

– Vi vil lage en fest på Birkeland med god mat og aktiviteter for barna. Det blir mye variert, og flerkulturell mat fra våre hjemland, sier Samer Al-Barahmeh.

Han har fem års fartstid som kokk ved Hotel Continental i Damaskus, og åtte år som kjøkkensjef ved et stort sykehus i den syriske hovedstaden.

LAGER FEST: Kokk Samer Al-Barahmeh og Selam Zayd jobber med å stelle i stand fest i begynnelsen av mai.

Bedre kjent

– Frikirka skal dekoreres, og jeg skal lage mye forskjellig mat fra mange land. Vi håper folk på Birkeland vil komme og smake mye forskjellig, sier han.

Hensikten med festen er både å lære, og å bli kjent enda bedre kjent med lokalbefolkninga. Det er også en god mulighet for å praktisere norsk, som er veldig viktig for elevene på læringssenteret.

– Vi ønsker å bli bedre kjent med folk her, og lære språket ennå bedre. På festen kan alle bli kjent med nye kulturer og religioner, og se at vi ikke er så ulike, sier Al-Barahmeh, og legger til:

– Noen er kanskje redd for nye mennesker, men vi vil gjerne bli kjent, og ikke minst takk for all hjelp vi har fått her i Norge.