Nølende til nye millioner

INNLEGG: Britt Pigao fra Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) taler brukenes sak i formannskapet ved en tidligere anledning.

Tilsvarende prosjekter viser at prisen er riktig, og kalkylene til kommunen feil.

– Vi har hatt kvaler med dette. Virkelige kvaler. Vi har gått til valg på et bærekraftig Birkenes, og denne budsjettsmellen er ikke bærekraftige, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Onsdag var formannskapet samlet til et ekstraordinært møte for å diskutere budsjettsprekken på avlastningsboligene ved Stoppedalsmyra. Kommunestyret har tidligere godkjent en budsjettramme på 19,3 millioner kroner for byggeprosjektet, men nå viser det seg at prosjektet trenger ytterligere 8,9 millioner kroner for å bygges.

– Vi har forsøkt å finne ut av denne store prisforskjellen som har dukket opp. Vi har spurt Husbanken og sammenlignet med tilsvarende prosjekter. Tallene våre ligger helt innenfor. Vi har ikke truffet på budsjettet, og vi kan ikke redusere kostnaden uten å gjøre noe med kvalitet på bygget, sier kommunalsjef Halvor Nes.

Kritisk politiker

Han viser til tre sammenlignbare avlastningsboliger, og legger til grunn at prosjektet i Birkenes har en kvadratmeterpris på rett over 40.000 kroner. I 2012 bygget Froland samme type bygg til en kvadratmeterpris på 34.000 kroner, og samme år ble tilsvarende bygget i Kragerø til en kvadratmeterpris på rundt 40.000 kroner. I Kristiansand er tilsvarende bygg under oppføring, og her regnes det med en kvadratmeterpris på 54.000 kroner.

– I Froland er det ingen velferdsteknologi, og her er prisen den samme om man tar hensyn til prisstigning. I Kristiansand bygges det fullt ut med multifunksjonshemmede, sier Nes.

Gunnar Høygilt (H) er blant politikerne som reagerer sterkt at det ikke ble hentet inn slike sammenlignbare tall, når prosjektet første gang ble presentert for politikerne.

–Dette burde vært inne i prosessen langt tidligere. Her finnes det konkrete tall fra andre kommuner, men de har ikke kommet til formannskapet. Vi som politikere blir gissel for disse tabbene, sier han.

Krise uten nytt bygg

I møtet får Britt Pigao i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) tale brukernes sak. Hun mener det er helt krise om kommunen nå ikke bygger nye avlastningsboliger.

– Vi har venta veldig lenge, og vi har vært veldig tålmodige. Prisen er ikke viktig for NFU, for det viktige er at tilbudet er godt. Mange av oss er pårørende og vet hva det betyr med avlastning. Det skal være et hjem utenfor hjemmet, til de dagene man ikke orker mer. Derfor betyr det noe hvor barna våre kommer på avlastning, sier hun.

I dag benytter kommunen seg av avlastningsboliger på Digerhaug. I tillegg er det opprettet et tilbud i bygget som nå omtales som Birkenes helse- og omsorgssenter, det tidligere sykehjemsbygget med forbindelse til kommunehuset.

– Bygger ikke kommunen nye avlastningsboliger, så ender man opp med å ha barn på sykehjem. Det ønsker ikke vi. Denne gruppa blir veldig ofte glemt, og noen foreldre her i dag har kjempet i 30 år for rettighetene til barna sine, sier hun.

Kapasiteten dobles

Heller ikke avlastningsboligene på Digerhaug er en god løsning, ifølge forbundet. Her er det blandet brukergrupper hvor noen har fast bosted, og andre kommer på avlastning.

– Det er vanskelig for dem som bor på Digerhaug når det kommer noen på avlastning som krever plass. Vi ser ikke hvordan kommunen skal løse behovet uten nye avlastningsboliger. Beboerne på Digerhaug kan ikke fortsette å lide på grunn av våre barn som ikke har en plass, og vi kan ikke ha barn på sykehjem, sier Pigao.

Avlastningsboligene på Stoppedalsmyra har rom for seks brukere. Enhetsleder i boveiledertjenesten Signe Ann Jørgensen forteller at dersom boligene bygges dobles kommunens kapasitet på området. Avlastningsboliger er en lovpålagt tjeneste.

– Per i dag er det ikke ledig kapasitet noen steder. Dersom vi får en ny sak med innbyggere som har behov for avlastning, må vi kanskje ut å lete etter ny bolig. Det haster derfor med å bygge. Kapasiteten blir doblet med dette bygget, så vi ser for oss at kapasiteten skal holde i lang tid framover, sier hun.

Nølende ordfører

Politikerne blir enige om å sende saken videre til et ekstraordinært kommunestyre 11. april. Christiansen er blant dem som sier at han måtte ha stemt nei til å øke budsjettramma, om han skulle bestemt seg under formannskapsmøtet. Andre påpeker at det er få alternativer.

– Dette har tatt for lang tid, og vi har holdt brukerne for narr lenge nok. Det har blitt dyrt, men vi får veldig mye for pengene. Noen sier at det er kolossalt dyrt, men mange av de samme ville kjøpe Aanesland-tomta. De som vil utsette må komme med et godt forslag, for det finnes jo ikke alternativer. Tross økonomien må vi bare komme i gang, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Torbjørn Bjorvatn (KrF) deler det synet. Han påpeker at politikerne har en plikt til å sette seg ned å se på alternativer når slike saker dukker opp, men at det ikke er noen alternativ.

– Jeg er fullstendig enig. Hvis vi hadde visst kostnaden i utgangspunktet, så tror jeg vi likevel hadde gått for det. Jeg kan ikke se at det er gjort noen annen feil enn at prisgrunnlaget er helt feil, sier partiløse Anne Kari Birkeland.