Begeistring for forslag

SMEDENS KJERR: Politikerne på befaring i Smedens Kjerr sommeren 2018.

Politikerne vil se på mulighetene for barnehage på Tobias jorde.

– Jeg vil gjerne bruke barnehagen som et flaggskip med en klar tanke om hva vi vil med disse barna, og ikke bare bruke den som oppbevaringsplass. Vi i Arbeiderpartiet har sett på Tobias jorde, og spesielt skogholtet bak toget, og lurer på om det er mulig å legge en barnehage hit, sier Linda Hye (Ap), og legger til:

–  Jeg ser for meg at en barnehage her kan gi muligheter for sambruk, og skape en merverdi for kommunen. Det skjærer meg i hjertet når vi forvalter så store verdier uten å få en merverdi.

Onsdag dro formannskapet på befaring i Smedens Kjerr. Der hvor det i dag ligger kommunale boliger, ønsker kommunalsjefene å bygge en barnehage. Politikerne er ikke overvettes begeistret over planene, verken med tanke på at dagens brukere av området må flyttes, eller beliggenheten generelt.

Sentrumsutvikling

– Vi ønsker en sentrumsutvikling, og hvorfor legger vi da en barnehage gjemt i Smedens Kjerr? Kan vi gjøre noe spenstig med denne barnehagen, når vi først bruker masse penger på den, spør Hye.

Tankene hennes skaper uvanlig stor entusiasme i formannskapet. Odd Gunnar Tveit (Frp) kaller forslaget om å legge barnehagen i Smedens Kjerr for «ett dårlig alternativ». Trygve Endresen (H) slår fast at plasseringa er «elendig».

– Jeg har ikke vært så enig med Linda siden debatten om kommunesammenslåing. Dette må vi tenke mer på, for på Tobias jorde gror det igjen med skog, sier Endresen.

Politikerne blir enige om å be administrasjonen se på muligheter for barnehage på Tobias jorde. De sier ikke nei til barnehage i Smedens Kjerr, som også etter debatten onsdag er administrasjonens foretrukne alternativ.

BARNEHAGE: Det er i skogholtet sør på Tobias jorde politikerne ser for seg mulighetene for en barnehage. Skogholtet dekker omtrent seks dekar. Flyfotoet er tatt under flommen i 2017.

Saken haster

– Det er areal på Tobias jorde som kan bebygges, men det er nettopp laget en sentrumsplan hvor det ikke er satt av områder til barnehage. Skal vi vurdere Tobias jorde, har vi en stor jobb foran oss. Det må gjøres prosesser med Statens vegvesen og andre aktører, sier kommunalsjef Halvor Nes.

Både politikere og administrasjon erkjenner at det virkelig haster med å få på plass en ny barnehage. Birkeland barnehage på folkehøyskolens område har blitt drevet på midlertitid dispensasjon siden 2015. Varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF) er blant dem som beklager at diskusjonen om tomtevalg ikke fant sted for to år siden. Partifelle Geir Colbjørnsen synes saken er en gåte.

– Vi har malt oss inn i et hjørne fordi ting har tatt tid, og nå blir vi nødt til å ta en avgjørelse. Jeg liker forslaget om å se på Tobias jorde, men det er en gåte at det ikke finnes konkrete alternativer til Smedens Kjerr. Denne saken kommer ikke brått på en gang, for vi har kjent tilstanden til dagens barnehage i flere år, sier Colbjørnsen ettertenksomt.

Hellig grunn

Hye ser for seg at barnehagens garderober og toaletter kan brukes i forbindelse med arrangementer i sentrum. Et eventuell sambruk mellom barnehage og andre aktører må skje på barnehagens premisser, mener kommunalsjef Marianne Moen Knutsen.

– Vi kan lage en spenstig barnehage uavhengig av beliggenhet. Det er viktig å huske på at det haster med å få bygget denne, sier hun.

Ole Morten Vegusdal (V) har full forståelse for det. Han støtter flertallet som ber administrasjonen se på Tobias jorde med nye øyne.

– Nå har det kommet et godt forslag, som i alle fall ikke jeg hadde tenkt på. Jeg har jo ansett Tobias jorde nærmest som hellig grunn, men når noen er så frimodige og spør om vi kan bruke denne hellige grunnen til barnehage, synes jeg vi skal vurdere det og bruke sommeren på en utredning, sier han, og avrunder debatten:

– Dersom det er lov å bygge på hellig grunn er det verdt å vurdere.