Økobobler

VINSPALTE: Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten. FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix

Champagne og sellerirot er et vakkert par.

Sør i Champagne, ved grensen til Burgund, ligger Côtes de Bar. Mange av vinmarkene her ble beplantet etter andre verdenskrig, da en markant økning i etterspørsel etter champagne gjorde nyplanting nødvendig. Klimaet gir druer av topp kvalitet, og i dag utgjør vinmarkene i Côtes de Bar omtrent en firedel av vinmarksarealet i regionen som lager Champagne.

Champagne Pierre Gerbais har drevet økologisk siden 199. De har 18 hektar med vinmarker ved elven Oucre, fordelt på 10 hektar Pinot Noir, 4 hektar Chardonnay og 4 hektar av den mer sjeldne druen Pinot Blanc.

Pierre Gerbais Cuvée de Réserve (varenr. 1745201, kr 319,90, butikkategori 6) er satt sammen av 50 prosent Pinot Noir blandet med like deler Chardonnay og Pinot Blanc. Vinen gjæres med økologisk gjær og tilsettes kun halvparten av den sulfitt-mengden som er normen i Champagne. I vinproduksjon generelt brukes sulfitt som konserveringsmiddel, til smakskorreksjon og – i røde viner – til å forsterke rødfarge.

Dosage er et annet begrep det er greit å kjenne til. Dosage er ganske enkelt den blandingen av basevin og sukker som ofte tilsettes før korken settes på, for å oppnå ønsket sødme. Ukas vin tilsettes en moderat dosage på rett under 7 gram per liter, etter at den har ligget på bunnfall i to år.

De fine smakene i maten og vinen smelter nydelig sammen. Vinen har en kompleks aroma av modne epler, gjærbakst, meieri og nøtter. Den rike moussen og konsentrerte frukten komplementerer den sødmefulle selleriroten uten å ta overhånd. Dette er en kombinasjon vi gjerne gjentar! Når en flaske god champagne i tillegg bare koster rett over 300 kroner, er dette kanskje anledningen du har ventet på?

Knut-Espen Misje