Kan få støtte

KOMMUNALSJEF: Bente Somdal.

Det skal arbeides med å opprette en frivilligsentral i Birkenes innen 1. juni. Rekker kommunen fristen venter støtte fra Staten.

– Vi har frigjort 180.000 kroner som kan brukes til lønnsmidler. Disse kommer fra hjemmetjenesten og kan frigjøres på grunn av endrede behov. Vi har ytterligere 50.000 som kan brukes til driftsmidler. Får vi denne sentralen opp å gå før 1. juni får vi 400.000 kroner neste år fra Staten, sier kommunalsjef Bente Somdal.

Etableres frivilligsentralen etter 1. juni får kommunen ikke et varmt øre fra Staten. Dermed har kommunens administrasjon et visst tidspress. Samtidig har Somdal og hennes stab et press fra politikerne om å sannsynliggjøre at en frivilligsentral vil øke graden av frivillighet i Birkenes.

– Vi har ikke mulighet til å undersøke om dette vil føre til mer frivillighet på så kort frist. Vi er sikre på at det vil føre til mer frivillighet som er kontinuerlig og spisset mot der vi trenger det, sier Somdal.

Flere partier er skeptiske til en frivilligsentral i kommunal regi, men i kommunestyret er det et knapt flertall for å gå videre med planene. Allerede 11. april inviterer Somdal til informasjonsmøte på kommunehuset.

Skeptiske til kostnader

– Alle som har lyst til å bidra til etablering av frivilligsentral bør komme, både lag og foreninger og enkeltpersoner, sier hun til Birkenesavisa.

Blant skeptikerne er Martin Konstali (Frp). Han påpeker at det er fint at kommunen får 400.000 kroner neste år, men hva med inneværende år? Og hva med utgiftene over denne summen, spør han.

– Dette koster kommunen én million kroner i året, og skulle jeg ansatt en til ville det vært en vaktmester, sier han.

Senterpartiets Anders Topland deler bekymringa, og mener prosjektet bør tidsbegrenses til to år, før frivilligheten selv kan ta over driften. Topland understreker at frivilligsentral ikke er en lovpålagt oppgave for kommunen.

Overbevist om nytte

– Frivilligsental er veldig viktig. Det å drive frivillighet kan ikke bare baseres på frivillige alene. Det er viktig med noen som drar i trådene og organiserer de som vil være med å gjøre et frivillig arbeid. Det er ikke bare enkelt for frivillige å organisere alt på dugnad, sier Brit Kalnæs (Ap).

Mariane Sønju Hagestad (V) har tidligere vært involvert i det frivillige prosjektet frivillighetskontoret som stengte dørene for noen år siden.

– Det er viktig med en slik sentral, for det er vanskelig å koordinere arbeidet. Frivilligkontoret klarte ikke å følge opp alle sakene, men det genererte mer frivillighet, og det vil også en frivilligsentral gjøre. Det er lettere for folk som vil gjøre en frivillig innsats til å komme til en sentral og bli satt i arbeid, sier hun.