Tilfredse seniorer

AGDER-LAGET: Espen Uldal (f.v.), Lars Aasheim Svaland, Eirik Nome og Håkon Svaland gikk Agder inn til 6. plass på NM-stafetten. FOTO: Atle Uldal / BIL skiskyttergruppa

Ingen stafettreprise. Slik var skiskytterhelga for seniorene fra Birkenes.

Lars Helge Birkeland avslutta skiskyttersesongen med å ta sølv på NM-jaktstarten på Ål i Hallingdal.

– Det var jo gøy, det. Formen var i grunnen overraskende god. Jeg gikk fortere på ski denne helga enn i Holmenkollen forrige helg. Kult å få en god avslutning, sier landslagsskiskytteren til Birkenesavisa.

Etter å ha tatt 5. plassen på fredagens normalprogram hadde han 32 sekunder å ta igjen på vinner Sindre Pettersen og rundt ti sekunder å ta igjen på toer Tarjei Bø på lørdagens jaktstart.

Mens Pettersen skjøt seg ut av medaljekampen, skjøt Bø og Birkeland best av alle (18 treff på de 20 skuddene) og kunne seile over målstreken med 18 sekunders mellomrom som henholdsvis gull- og sølvvinner.

– Det var et bra løp. Det var litt vind, men ikke umulige forhold, så 18 treff er godkjent, sier Birkeland.

NM og norgescupfinale

Sol og plussgrader ga sugende føre, men ellers jevne og fine forhold da del 2 av vinterens NM i skiskyting for seniorer og norgescupfinalen for juniorer gikk av stabelen på Liatoppen skisenter på Ål i Hallingdal sist helg.

Mens juniorene nøyde seg med fellesstart lørdag, gikk seniorene normalprogram fredag, jaktstart lørdag og stafett søndag, alle tre øvelsene med NM-status. Foruten «flaggskipet» Lars Helge Birkeland stilte Birkenes IL med brødrene Håkon og Lars Aasheim Svaland, Espen Uldal, Lars Reiten og Thor Arild Aas i senior-NM, mens Martin Uldal gikk norgescupfinale i juniorklassen.

Toppløp av Uldal

Av de nevnte NM-løperne var det Espen Uldal som gjorde det best med en 13. plass på jaktstarten etter å ha tatt 28. plass på normalprogrammet. Førsteårssenioren traff på 17 av 20 skudd og hadde sjette beste jaktstarttid bak de fem landslagsløperne Bø, Birkeland, Johannes Thingnes Bø, Erlend Øvereng Bjøntegaard og Henrik L’Abée-Lund.

– Det var et toppløp for min del, sier Espen Uldal.

Med dét tok han også 13. plassen i Norgescupen sammenlagt i sin første sesong i seniorklassen.

– Det forteller meg at jeg har gjort mye riktig i år. Jeg har fått et godt grunnlag som jeg kan jobbe videre på, sier 21-åringen.

Målet neste sesong er å gå to gode løp på rad i Norgescupen, slik at han kan bli tatt ut til IBU-cupen (Europacupen).

Midt på treet

De øvrige birkenesløperne plasserte seg midt på treet og nedover. Håkon Svaland skjøt 15 treff på både normalen og jaktstarten og gikk seg opp fra 33. til 28. plass. Lillebror Lars traff på henholdsvis 12 og 13 skudd av 20 og gikk seg opp fra 56. plass på normalen til 45. plass på jaktstarten.

Lars Reiten hadde 15 treff og 62. plass på normalen, 17 treff og 55. plass på jaktstarten. Thor Arild Aas, som fortsatt er juniorløper, skjøt 16 treff og tok en 66. plass på normalprogrammet. På jaktstarten ble fasiten 13 treff og 57. plass.

Ingen stafettgullreprise

Kvartetten Espen Uldal, Lars Aasheim Svaland, Håkon Svaland og Lars Helge Birkeland hadde et stafettgull fra fjorårets NM å forsvare. Da Birkeland måtte kaste inn håndkleet på grunn av forkjølelse søndag morgen, samtidig som konkurrentene stilte med lag toppa med landslagsløpere, forsvant medaljesjansene.

Selv om 18 år gamle Eirik Nome fra Marnardal, som ble kasta inn på sisteetappen i siste liten, gikk en god etappe. Det endte med 6. plass for Agder, som gikk i mål drøyt fire minutter etter gullvinnerne Sogn og Fjordane med Bø-brødrene på laget. Espen Uldal kan imidlertid smykke seg med tittelen beste etappetid på 2. etappen.

– Jeg var ganske heldig og fikk gå i rygg på Alexander Os på første og andre runde. Så skjøt han bedre enn meg, men jeg gikk ham inn igjen og slo ham med et par tideler, forteller 21-åringen, som gikk Agder opp ti plasser, fra 16. til 6. plass.