Knoll og Tott

FOTO: Produsenten

Asiatisk mat og rieslingvin hører sammen som Knoll og Tott.

Her i Norge setter vi stor pris på både asiatisk mat og viner laget av druen Riesling. Ikke minst har vi skjønt at kombinasjonen av disse to ofte blir veldig vellykket.

Vinmonopolet følger opp med et formidabelt utvalg rieslingviner – hele 1395 forskjellige varianter er i skrivende stund tilgjengelige i polets nettbutikk. Det er et utvalg som kun blir slått av druen Chardonnay, som er representert med 1500 viner.

Det finnes riesling fra omtrent 20 forskjellige land i listen. Tyskland, druens hjemland, er den desidert største leverandøren til Norge – både av vin generelt og rieslingvin spesielt.

Det er heller ingen andre land som produserer like mye rieslingvin som Tyskland. Riesling trives utrolig godt i det relativt kjølige tyske klimaet. Brorparten av de tyske rieslingvinene som selges i Norge, er unge, syrlige, lette og aromatiske. Disse egenskapene er som skapt for de asiatiske matrettene vi koser oss med både på restaurant og hjemme.

Schäfer-Frölich holder til i den tyske regionen Nahe og lager forbilledlig gode viner. De har 20 hektar med vinmarker i landsbyen Bockenau, pluss noen små parseller med topp vinmarker i de berømte nabolandsbyene Schlossböckelheim og Monzingen.

Schäfer-Fröhlich Bockenauer Vulkangestein Riesling Trocken 2016 (varenr. 509601, kr 262,90, bestillingsutvalget) smaker nydelig til Evens steam buns med hoisinsaus og fritert kylling. Vinen er frisk med kompleks duft. I munnen er den velbalansert med god konsentrasjon og akkurat de få grammene restsødme som bringer mat-/vinkombinasjonen på plass. Ettersmaken er lang og presis og leker med smakene i retten uten å dominere.

Vinen er god å drikke nå, men kan også godt lagres i ti år eller lenger.

Knut-Espen Misje