Verner viktig skog

VERNET: Gammel eikeskog i Øygardsmarka og Brattfossheia naturreservat i Birkenes kommune. Foto: Biofokus / Terje Blindheim

Mer skog i Birkenes vernet i statsråd fredag.

Regjeringen vernet fredag 18 skogområder i åtte fylker. Et stort antall truede arter lever i områdene. Vernevedtaket er enda et skritt mot målet om vern av ti prosent av skogarealet. Det kommer fram i en pressemelding fra regjeringa. To av områdene ligger i Birkenes.

– Skogvern er et svært viktig tiltak for å bevare norsk naturmangfold. Mer enn 1.100 truede arter, og en rekke truede naturtyper, finnes i skogen. Hundrevis av insektarter, sopparter og enkelte fugler er avhengige av død ved og gammel skog, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), og legger til:

– Det er derfor viktig at vi verner de viktigste skogarealene slik at vi bidrar til å bedre situasjonen for truede arter og naturtyper.

Det er Øygardsmarka som nå blir vernet i Birkenes. I tillegg blir det vernede arealet i Brattfossheia utvidet med avgjørelsen i statsråd fredag. Området ligger nordvest for Flakk og sørvestover mot Svaland.

Samarbeid om vern

Fredagens vernevedtak omfatter 59 kvadratkilometer areal med omtrent 37 kvadratkilometer produktiv skog. Satsingen på skogvern er mer enn doblet siden 2013. De siste seks årene er det bevilget nær 2,4 milliarder kroner til skogvern.

I fem av de 18 skogsområdene er Statskog grunneier. De andre stedene, inkludert Birkenes, kommer vernet som følge av arbeid med frivillig vern av privateid skog. Samarbeidet om frivillig vern av privateid skog startet i 2003 og har blitt en suksess skal vi tro regjeringa. Til nå er om lag 525 skogområder blitt vernet i dette samarbeidet mellom miljømyndighetene og skogeierorganisasjonene.

– Jeg er svært tilfreds med at mange skogeiere tilbyr frivillig vern. Jeg vil også berømme den innsatsen skogeiernes organisasjoner gjør for å få fram tilbud om vern av skogarealer som har viktige vernekvaliteter, sier statsråden, og slår fast:

– Uten innsatsen fra skogeierne og deres organisasjoner hadde det ikke vært mulig å få til så mye skogvern som vi nå har klart.