Oppfordrer til bodsalg

BORGERTOGET: Leder av 17. maikomiteen Gunnar Birkeland til venstre.

To måneder til 17. mai, og hovedkomiteen ber lag og foreninger planlegge matboden sin.

– Folk er i modus til å kjøpe pølser, is og brus og lapskaus, rømmegrøt, thaimat, vafler, lefse og kaker av alle slag på denne dagen. Og pengene sitter løst, naturligvis, slik at laget eller foreningen skal kunne tjene inn noen kroner til den viktige virksomheten de driver med, sier Gunnar Birkeland.

Også i år leder han hovedkomiteen for 17. mai-feiringa på Birkeland, og som kjent ble feiringa i fjor flytta fra idrettsparken til Tobias jorde. Nå vil komitelederen ha enda mer liv i sentrum.

– Tenk om lag og foreninger i kommunen kunne rigge seg til med salgsboder og stands av ulike slag denne dagen! I tillegg ser vi for oss at de ulike spisestedene holder åpent slik de gjør ellers i året, i alle fall noen timer, slik de finner best, sier han, og legger til:

– Vi oppfordrer lag, foreninger og spisesteder til å holde åpent slik at festfolket slipper å gå hjem for å spise. Vi vil jo så gjerne ha fullt av folk i sentrum på en sånn dag, og da er det god hjelp i fristende boder og åpne kafeer.

Positive tilbakemeldinger

Han anslår at de viktigste timene for en slik salgsvirksomhet nok er dem etter at barnetoget og kransnedleggelsen er over, og folk begynner å bli litt kjesken på noe småsnadder, som han kaller det.

– Birkeland Frikirke forteller at de er i rute med sin ombygging slik at de kan åpne dørene for kafévirksomhet denne dagen. Dette lover bra, sier Birkeland.

Endringene som skjedde i fjor, ble ikke innført helt uten friksjon. Komitelederen forteller at tilbakemeldingene i etterkant derimot har vært overveldende positive.

– Ut fra de mange positive tilbakemeldingene vi fikk i fjor, både på gata og i sosiale medier, på de endringene vi innførte, ønsker hovedkomiteen for 2019 å videreføre 2018-opplegget med togtraséer og lokaliseringer, sier han.

Bestiller ly for regn

Noen mindre justeringer vil nok gjøres. Det er ikke sikkert vi får sånn en innertier av godvær som på nasjonaldagen i fjor, påpeker Birkeland, men forteller at tiltak er iverksatt.

– Bestilling er sendt, i samarbeid med Birkenes sparebank og Birkenes kommune, på noen solide festtelt, der folk kan finne ly for eventuelt nedbør. Vi samarbeider med Birkenes idrettslag om leie av utendørsstoler i tillegg til det som kommunen rår over, sier han.

Lag og foreninger som ønsker å stille med salgsbod eller utstillingsbod på 17. mai bes ta kontakt med medlem av hovedkomiteen Lene Heia eller leder Birkeland.